Нови правила ще борят трансплантационния туризъм

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови правила за трансплантиране на чуждестранни граждани у нас ще борят опитите за трансплантационен туризъм и трафик на хора, с цел отнемане на органи. Това предвиждат промените на Наредба 17, публикувана за обществено обсъждане от Здравното министерство.

Промените са във връзка с разкритията в болница “Лозенец” в София, където стана ясно, че са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор в нарушение на закона. Отделно беше разкрито, че бивш главен секретар на Министерския съвет е предредил четирима души за трансплантация на черен дроб.

Според проектонаредбата трансплантациите на чужденци ще се извършват след представяне на валидно информирано съгласие, наблюдение преди интервенцията, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател. Освен това те трябва да гарантират наблюдение след трансплантацията и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора.

Задължителна става и периодичната актуализация на здравословното състояние на лицата, готвени за трансплантация, която също ще се вписва в регистъра на Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. Актуализираната и пълна информация дава гаранция на потенциалните реципиенти, че при наличието на подходящ донорски орган ще бъдат адекватно оценени за степента на неотложност или спешност за извършване на операция. В момента само 12% от записаните са с актуализирано състояние, се посочва в Наредбата.

Промяна се предвижда и за българските граждани, включени в служебния регистър на “Медицински надзор”. Периодично ще се обновяват данните за здравословното състояние на пациентите и степента на неотложност или спешност за извършване на операция. В момента само 12% от записаните са с актуализирано състояние, се посочва в Наредбата.

Специални лекарски комисии в болниците, които правят трансплантациите, ще оценяват здравословното състояние на пациентите и вземат решение за необходимостта от трансплантации. Така във вземането на решение за трансплантация ще бъдат въвлечени лекари експерти от различни болници, при участие на представител на организация за защита на правата на пациентите. Целта е да се гарантират равни права на нуждаещите се от трансплантация пациенти.

Работата на лекарите ще бъде организирана в експертни комисии по съответните органи. Тези комисии ще имат за задача по обективните данни да извършат оценка и да предложат най-подходящите реципиенти при наличие на донорски орган. По този начин се осигурява пълна обективност при определянето на конкретните реципиенти, съобразно предварително дефинираните критерии, посочва в мотивите си за промените Министерството на здравеопазването.

С отделна нова наредба Министерството на здравеопазването прави промени при финансирането на дейностите преди и след трансплантация. В списъка с нови дейности влизат и изследвания на потенциален реципиент, като за бъбрек те са до 300 лева, за черен дроб – до 1 400 лева, сърце – до 2 хил. лева, бял дроб – до 2 500 долара, панкреас и тънко черво – до 1 000 лева.

Предвижда се и увеличаване на максималния размер на разходите за някои органни трансплантации. Например, за трансплантация на сърце предложението е разходите да бъдат променени от 60 000 лева на 90 000 лева. Повишаването на средствата е наложително, тъй като процедурата е животоспасяваща.

Проектът на Наредбата предвижда увеличаване на средствата за финансиране на дейностите по трансплантация на роговица с 20% до 1 200 лева. За алогенна трансплантация на стволови клетки се предлага нов размер на средствата за възстановяване на разходите, който да бъде 86 000 лева.

С наредбата ще се промени и начинът на отчитане на дейностите по трансплантация. Въвеждат се електронни отчети, които ще се подават всеки месец.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар