Ново картографиране открива, че океаните са пълни с “тъмни кораби”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователите са разкрили огромно количество непроследена досега човешка дейност в морето, използвайки комбинация от сателитни изображения, GPS данни от плавателни съдове и AI.

Както е описано подробно в нова статия, публикувана в списанието Nature от Global Fishing Watch, организация с нестопанска цел, подкрепяна от Google, изследователите откриват, че цели 72 до 76 процента от световните промишлени риболовни кораби не се проследяват публично. Освен това една трета от “дейност на транспортни и енергийни кораби липсва от публичните системи за проследяване”.

В червено са

В червено са “тъмните кораби”

Снимка: Global Fishing Watch

Получените карти са зашеметяващо напомняне за това колко лодки и кораби, често наричани “тъмни кораби”, буквално попадат извън радара и как тези дейности в морето са останали скрити.

Изследователите са използвали AI, за да сканират 2000 терабайта сателитни данни от сателитното съзвездие Sentinel-1 на Европейската космическа агенция.

Нашето сателитно картографиране разкри висока плътност на плавателна активност в големи райони на океана, които преди това показваха малка или никаква плавателна активност от обществени системи за проследяване“, се казва в документа. По-голямата част от тази дейност се намира в Южна Азия, Югоизточна Азия и северното и западното крайбрежие на Африка.

Изследователите откриват и нещо положително. Броят на новите вятърни турбини надвишава новите петролни структури. Перките вече представляват почти половината от цялата океанска инфраструктура през 2021 г., докато петролните структури представляват 38 процента.

Въпреки това петролните структури доведоха до петкратно увеличение на корабния трафик в сравнение с вятърните турбини.

Новите публично достъпни данни идват в момент, когато морската дейност се разширява с тревожни темпове и може да даде на политиците така необходим преглед, за да въведат значима промяна.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар