Нов герберски абсурд: КПКОНПИ, вместо да събира пари от разследваните, им плаща обезщетения

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Комисията за конфискация, която стана част от антикорупционната комисия КПКОНПИ, е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата и следва да плати обезщетения за общо 380 045 лв., съобщава в. “Сега”.

Тези данни се оказва, че не са вписани в годишните отчети на звеното, а вестникът ги получава след 2-годишна съдебна битка по Закона за достъп до обществена информация.

Припомняме, и до момента разходите по тази комисия са много по-големи от събраните приходи, под формата на конфискувано имущество. Т.е. заплатите, лимузини и екстри на администрацията поглъщат повече, отколкото се събира от хипотетични бандити. Т.е. съществуването на самата Комисия е безсмислено.

Но сега това безсмислие се умножава, защото не само, че не може да си избие разходите, но Комисията започва и да плаща обезщетения на хората, които е разследвала. Т.е. вместо да събира пари от разследваните, тя им дава… 🙂
Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева, присъдено от Окръжния съд в Пловдив на двама ищци за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация.

На активите на ищците и на тяхна фирма са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията. Значителна част от обезщетението е за фирма на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат.

По друго дело комисията е осъдена от Окръжния съд в Хасково да плати 30 хил. лв. обезщетение заради производство по конфискация, което комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има за 36 хил лв., 28 хил. лв., 25 хил. лв., допълва в. “Сега”.

Хронологията на случая
Преди около две години медията е потърсил информацията от тогавашната комисия за конфискация, но тогавашният ѝ председател Пламен Георгиев е отказал да предостави данните с мотива, че това е служебна информация.

От в. “Сега” са завели дело по закона за достъп до обществена информация, което медията печели на две инстанции. Междувременно бившият шеф на комисията Пламен Георгиев напусна след скандала с незаконните пристройки на терасата му и бе изпратен като консул във Валенсия, с решение на правителството. Преди седмица начело на КПКОНПИ от парламента бе избран вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров.
“Сега” отбелязва, че независимо от окончателното решение на Върховния административен съд и.д. шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев не е предоставил информация за 2018 г. и 2019 г., както е поискано след съдебното решение.

Източник: Сега, с редакции

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар