Нов герберски грабеж над най-бедните – вдигат данъците в София… ГЕРБ жъне нова реколта народни пари…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Да се увеличи данъкът за колите в София според тяхната мощност и стандарт за екология ще предложи кметът Йорданка Фандъкова, която наскоро бе преизбрана с цигански гласове и купен вот.

Тя обясни днес, че приходите от повишението в очакван размер от 18 милиона лева ще бъдат инвестирани за подобряване инфраструктурата в кварталите и на превозните средства от градския транспорт.

Колите със стандарт Евро 5 и 6 остават със същия данък. Тези с Евро 3 увеличението на коефициента е от 1 на 1.1. За Евро 4 от 0.8 става 1.0, което ще вдигне данъка им със 17 лева. За колите без категория и с Евро 1 и 2 увеличението е най-голямо – от 1.1 на 1.4. Това е повишение от 40 лева.

По същество Фандъкова вдига данъците на най-бедните, защото единствено новите коли отговарят на високите стандарти, а такива могат да карат много малко хора.

По показателя мощност на двигателя най-голямото увеличение е за колите с най-много конски сили – за над 328 к.с. (над 245 киловата) компонентът досега е 2.1 и става 2.42.
За коли между 201 и 328 к.с. (150 – 245 киловата) той от 1.6 става 1.84.

За коли с мощност 147 – 201 к.с. (110 – 150 киловата) – от 1.23 скача на 1.42.
За коли с мощност от 99 – 147 к.с. (74 – 110 киловата) – от 1.1 на 1.21

За коли с мощност 74 – 99 к.с. (55 – 74 киловата) остава сегашният компонент 0.54. За най-ниската мощност – под 74 к.с. (до 55 киловата) също компонентът от 0.34 остава.

В парично изражение увеличението за колите с най-ниски екостандарти увеличението ще е от 3 до 10 лева, а за тези с мощност до 100 к.с., които са най-масовите в София, то е ще е между 7 и 40 лева, заяви Фандъкова.

Ще се вдигне и данъкът върху сделките с имоти и коли
Предлага се повишение и за данъка върху всички сделки с имоти и коли, който от 2.5% от данъчната стойност да стане на 3%. Това обяви Фандъкова, като отбеляза, че от тази мярка се очаква увеличение на приходите от този данък с 20 милиона лева. Те ще бъдат вложени в ремонт на улици и тротоари в кварталите, заяви тя.

Промените ще станат факт, ако бъдат гласувани от Столичния общински съвет като изменения в Наредбата за местните данъци и такси. Те ще бъдат включени в дневния ред на следващото заседание на съвета и се очаква да влязат в сила от 2020 г.

Предлаганите промени в наредбата ще бъдат качени на сайта на Столичната община още днес, за да може в рамките на едномесечния срок, както е по закон, да бъде на вниманието на гражданите и така да спазим сроковете за тези промени, който е краят на тази година”, обясни Фандъкова.

Зам.-кметът по транспорта и по финансите Дончо Барбалов уточни, че увеличенията не обхващат над 180 000 коли в София, които са с Евро 5 и 6. Най-масовите коли – с мощност до 90 к.с., са около 360 хиляди, добави той. Общият брой на регистрираните в столицата автомобили е 776 хиляди.

Фандъкова заяви пред журналистите, че няма да предлага повишаване на другите местни данъци и на такса смет.
Тя изказа мнение, че предлаганите мерки, които са насочени за пообряване качеството на въздуха в града, едва ли ще свалят много софиянци от колите, но с парите от повишения данък ще се подобрят градският и довеждащият транспорт, както и възстановяване на паркове и градини.

Това ще е реалната предпоставка да слязат от колите си, обясни тя.

Това е малка стъпка, но тя очертава посоката, отговори Фандъкова на въпрос дали ще има още увеличения на този данък.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар