Нов кумгейт във Варна: Кметът Портних раздавал евтини ведомствени жилища на приближени до него “кранонуждаещи се”

Варна
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наематели на общински апартаменти във Варна с “установени жилищни нужди” притежават дялове в действащи търговски дружества или са закрили компаниите си непосредствено преди и след получаването на настанителни заповеди. Това показа проверка на “Дневник” в регистъра, обхващащ само два входа на луксозен жилищен блок, който се намира на централния Бул. “Цар Освободител” № 88 в града.

Козметика и компютърни технологии

Справка от началото на т.г. показа, че в блока живеят 11 “крайно нуждаещи се”, повечето от които и в този момент развиват търговска дейност, чиято печалба трудно може да бъде проследена.

Скрийншот от публичния профил на Теодорка Цонева във Фейсбук.

© Дневник

Скрийншот от публичния профил на Теодорка Цонева във Фейсбук.

Настанителната й заповед е издадена на 23 декември 2009 г. Според публичната информация във Фейсбук профила на Цонева в момента тя работи в студио за красота “Шател”. В негова реклама от 2012 г., поместена в сайта lapni.bg, за контакти е посочен същия телефон, който е обявило при регистрацията си и дружество по Закона за задълженията и договорите със същото име – “Шател”. То е основано в годината, в която Цонева е получила заповедта си за настаняване в общинско жилище като крайно нуждаеща се. И все още е активно.

Друг наемател в блока, пак в жилище от т. нар. “фонд за удовлетворяване на граждани с установени жилищни нужди” живее и Бойка Балева.

Скрийншот от публичния профил на Бойка Балева във Фейсбук.

© Дневник

Скрийншот от публичния профил на Бойка Балева във Фейсбук.

До 6 ноември 2011г. тя е била съдружник в компанията “Аня” ООД. Неговата разностранна дейност се простира от външна и вътрешна търговия, превозна, хотелиерска,туристическа, ресторантьорска и рекламна дейност до покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Дейността на компанията е прекратена половин година преди издаването на заповед за настаняването на Балева в общински апартамент от 69 кв. м. За него тя плаща месечен наем от 77 лв.

В апартамент от 62 кв. м. на бул. “Цар Освободител” № 88 живее и Виолета Бошнакова.

Скрийншот от публичния профил на Виолета Бошнакова във Фейсбук.
Скрийншот от публичния профил на Виолета Бошнакова във Фейсбук.

В момента според информацията, публикувана във Фейсбук профила на Бошнакова, тя е маркетинг специалист в учебен център “Европа”. Той организира “курсове по оперативно счетоводство, икономика, мениджмънт, компютърни технологии” и др. Центърът е дейност на дружеството “Европа 1997”, чийто едноличен собственик е 71-годишната Станка Бошнакова, очевидно майка на Виолета. Пак според публикации във Фейсбук маркетингът е само един от професионалните й интереси. В началото на юни м.г. тя е публикувала статус, според който е била сред участниците в Международна козметична конференция в х-л “Самоков” в Боровец.

Скрийншот от публичния профил на Виолета Бошнакова (в дясно) във Фейсбук
Скрийншот от публичния профил на Виолета Бошнакова (в дясно) във Фейсбук

През Париж до Малага

Друг обитател на апартамент в същия блок е Ивелина Белева.

Скрийншот от публичния профил на Ивелина Белева във Фейсбук
Скрийншот от публичния профил на Ивелина Белева във Фейсбук

За жилището си от 54 кв. м. като крайно нуждаеща се тя плаща наем от 59 лв. на месец. Справка в Търговския регистър показва, че в момента Белева участва с дял от 50% в Дружеството по закона за задълженията и договорите “Ивели”. То има като предмет на дейност “търговия на дребно с облекла”. Освен това Белева е и “майстор фризьор в салон за красота “Ивели””, става ясно от публичната информация в профила й във Фейсбук. Пак там на 28 септември тя е публикувала статуса “Добро утро от красива Малага!”. Няколко тага проследяват пътуването й до испанския курорт през летищата в Букурещ и Париж.

Мита Колева живее в апартамент от 69 кв. м. на бул. “Цар Освободител” №88 срещу наем от 80 лв. на месец. Тя е имала участи в ЕТ “Меркурибил – Мита Колева” и дружеството по Закона за задълженията и договорите “Ян и Ин 61” с “дейност по поддържане на физическото състояние”. Колева е прекратила дейността си като едноличен търговец на 1 януари 2012г. – осем месеца след като е била настанена като крайно нуждаеща се в общинско жилище. По-рано за неактивно е било обявено и “Ян и Ин 61”.

Събирателното дружество “Мат мих 80” е имало широк предмет на дейност – от преработка и търговия с растителни и животински продукти, през финансово- счетоводни, административни, таксиметрови и козметични услуги, до хотелиерство, ресторантьорство и външно-търговска дейност. Компанията е спряла да съществува на 15 юли 2011г. Това обаче се е случило три месеца, след като един от съдружниците в нея – Светлана Димитрова е получила заповед за настаняване като крайно нуждаеща се в общински апартамент във въпросния блок. Жилището е с площ от 57 кв. м. и е отдаден под наем срещу 69 лв.

Ало, такси!

В друго жилище на бул. “Цар Освободител” №88 живее Теодор Теолов. Той развива дейност като едноличен търговец “Теди” и се занимава с превозна, хоелиерска, туристическа, и импресарска дейност, с производство на филми и звукозапис, оказион, таксиметрови превози и др. В предмета на дейността му е записано и “откриване на бар”. Наемът, който Теолов плаща за 69 кв. м. общински апартамент от контингента за “крайно нуждаещи се” е е 82 лв. месечно.

През друго дружество, регистрирано все по Закона за задълженията и договорите – “Ив Джи Си”, Тони Георгиева извършва “търговия на дребно на открити щандове”. Нейният дял от компанията, която според системата за фирмено разузнаване “Дакси” развива дейност и в този момент, е 25%. Дружеството е регистрирано на адреса на общински имот на ул. “Дубровник” 48, където Георгиева е била настанена със заповед, издадена от районното кметство “Приморски” във Варна на 13 май 2014 г. Около година по-късно на 22 юни 2015 г. заради “установени жилищни нужди” тя е настанена в ново общинско жилище на бул. “Цар Освободител” № 88. То е с 69 кв. м. и наем от 78 лв.

На същия адрес живее и Цонка Куманова. Като крайно нуждаеща се тя е настанена там на 28 април 2016 г. и плаща 81 лв. месечно за апартамент от 93 кв. м. Справка в Търговския регистър показва, че Куманова е управител на дружеството “Пеяв”, в което притежава 40% от дяловете. То е регистрирано пак по Закона за задълженията и договорите и развива дейност в сферата на таксиметровия пътнически транспорт. Останалите 60% от компанията са собственост на съпруга на Куманова Петър.

От мокрия бюфет до о. Мавриций

По информация на “Дневник” от началото на май м.г. срещу 87 лв. месечен наем във ведомствен апартамент от 110 кв. м. в блока на бул. “Цар Освободител” живее зам. кметът на Варна Пейчо Пейчев.

Пейчо Пейчев, скрийншот от "Нова телевизия"

© Скрийншот от

Пейчо Пейчев, скрийншот от “Нова телевизия”

С решение на Общинския съвет от края на април м.г. жилището му се оказа прехвърлено във фонда за “крайно нуждаещи се”, което даваше възможност Пейчев да го придобие на цена не по-висока от данъчната му оценка. След като скандалът стана публичен, прехвърлянето бе оправдано с “техническа грешка”, но администрацията на варненския кмет Иван Портних отказа да обяви виновните за нея.

Заедно с Пейчев в още 40 ведомствени жилища, собственост на общината, срещу минимални наеми се оказаха настанени снабдител в общинския стол, отговорничката на мокрия му бюфет, полицейски началници и дори двама прокурори. Всички те се ползват с привилегията да живеят във ведомствени апартаменти като кадри, важни за функционирането на общинската администрация или други сфери на обществения живот във Варна.

Проверката на допълнителни данни по случая показа, че сред най-любопитните случи на настанени в общински ведомствени жилища на бул. “Цар Освободител” №88 е този с Невена Клюнкова. Тя е началник-отдел “Човешки ресурси и вътрешен административен контрол” в общината и обитава апартамент от 104 кв.м. За него плаща месечен наем от 92 лв.

Според отзив, публикуван в сайта на туристическа компания, през февруари м.г., Клюнкова е избрала за почивката си петзвезден хотелски комплекс на брега на о. Мавриций в Индийския океан.

Принтскрийн от публикацията на Невена Клюнкова в сайта на туристическа компания

© Дневник

Принтскрийн от публикацията на Невена Клюнкова в сайта на туристическа компания

Малки тайни

Имотите от т. нар. “фонд ведомствен” на Община Варна привидно нямат нищо общо с тези за настаняване на граждани с установени жилищни нужди (освен ако не бъдат прехвърлени от първия във втория, както в случая с апартамента на Пейчо Пейчев). Те могат да бъдат отдавани при условията на действаща и в момента наредба. Според текста й наемателите не трябва да притежават друго жилище, идеални части от имот, годен за постоянно обитаване или терен, предназначен за жилищно или курортно строителство. Те не трябва да са собственици на ателиета, кабинети, офиси и индустриални постройки или да са прехвърляли през последните 5 години подобни имоти на други лица.

Във всички от посочените по-горе случаи, наемателите с “остри жилищни нужди” вероятно са отговаряли на тези условия. Сред тях обаче, случайно или не, няма изисквания за предоставяне на данни за размера на приходите и печалбата им от търговска дейност. Пак случайно или не тази информация не може да бъде проследена и през архива на Търговския регистър, тъй като в преобладаващата част от посочените случаи става дума за събирателни дружества или такива, регистрирани по Закона за задълженията и договорите. Тези форми на сдружаване не са обект на регистъра. А по този начин реалният финансов статус на “крайно нуждаещите се”, както и мотивите, с които те са получили общински жилища с нисък наем, остава тайна, известна само на няколко чиновника в общинската администрация.

Част от договорите за отдаване на жилищата в блока на бул. “Цар Освободител” №88 са сключени още по времето на бившия кмет на Варна Кирил Йорданов. Останалите – от администрацията на наследника му Иван Портних. През 2013 г. той пое преждевременно прекъснатия мандат на Йорданов, а през 2015 г. спечели и редовните избори за местна власт.

Източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар