Нов опит Меркел и Шулц да се разберат за коалиция – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел подновяват разговорите за формиране на нова управляваща коалиция с втората по сила партия в Германия – социалдемократическата на Мартин Шулц. В първата за настоящата година среща Меркел и нейният партньор от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер ще разговарят с лидера на социалдемократите Мартин Шулц.

Усилията за съживяване на бивша коалиция бяха усложнени, след като ХСС излезе с редица твърди позиции по въпроси, които влизат в конфликт с исканията на социалдемократите. ХСС, който се стреми да привлече избиратели от средите, подкрепящи крайнодясната Алтернатива за германия, преди провинциалните избори в Бавария по-късно тази година, освен всичко друго, настоява, че Германия трябва да ореже плюсовете, осигурявани от държавата на търсещите убежище, предаде БГНЕС. “Германия вече не желае да бъде магнит за бежанци от целия свят”, подчерта един от водещите преговорите от страна на ХСС Александър Добринд, имайки предвид нахлуването на около 1 млн. желаещи убежище от 2015 г. насам. Партията, която е най-консервативната от установените политически сили в Германия, също така иска увеличаване на разходите за отбрана и отхвърля предложението на ГСДП за реформа в образованието.

Меркел, която от 12 години управлява Германия, спечели парламентарните избори на 24 септември, но не успя да постигне мнозинство. В новогодишното си обръщение към нацията тя призова за бързо сформиране на стабилно ново правителство, предупреждавайки, че “светът не изчаква Германия”. Нейните надежди за управление до 2021 г. бяха помрачени, след като първоначалните разговори за сформиране на коалиция с либералните Свободни демократи и с клонящите към лявото политическо пространство Зелени се провалиха през ноември. Сега тя работи към възобновяване функционирането на досега работилата “голяма коалиция” със социалдемократите, които обаче са предпазливи по отношение на възможността да управляват отново в сянката на Меркел след слабия си резултат на изборите.

Шулц, към когото има скептицизъм в редовете на собствената му партия, се съгласи само на “започване” на разговори, които могат да доведат до толериране на правителство на малцинството – вариант, който Меркел засега отхвърля. В предстоящите разговори Шулц ще трябва да докаже на деморализираната си партия, че новото правителство начело с Меркел ще приеме някои от ключовите моменти в политиките на ГСДП – от подпомагане на работническата класа до стимулиране на европейската интеграция. Остава и едно голямо препятствие – на 21 януари 600 делегати от социалдемократическата партия трябва да решат дали да продължат разговорите за сформиране на управляваща коалиция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар