Нов подарък за ДПС – разсрочват 40 млн. на тютюнджиите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предстои пореден предизборен подарък от властта към ДПС. След като бе направен опит да се опрости дългът от 8 млн. лв. на мюфтийството, но това не успя да се случи, сега управляващите се канят да разсрочат неплатените данъци на тютюнопроизводителите за последните 5 години.

Става въпрос за обща сума, достигаща около 45 млн. лв. А това са задължения основно на гласоподаватели на ДПС, които можело да се преориентират към ГЕРБ.

Споразумение за това са постигнали на съвместна среща изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, земеделският министър Румен Порожанов и председателят на „Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ Цветан Филев.

Според Филев става въпрос за сума от около 40-45 млн. лв. неплатени данъци върху получените от тютюнопроизводителите субсидии и продажба на тютюн. Той отбелязва, че до 2014 г. националните субсидии не са се облагали с данъци и заради незнанието голяма част от тютюнопроизводителите не са ги декларирали. В случая с тютюнопроизводителите не става въпрос за нежелание за плащане, а за това, че не са били уведомени, че дължат данъци през последните пет години, коментира пред capital Цветан Филев. Той обяснил, че земеделският министър Румен Порожанов на срещата в приходната агенция изтъкнал, че причината за това е, че през последните години се скъсала връзката между Държавен фонд „Земеделие“, който изплаща европейските и националните субсидии за селското стопанство, и НАП. Затова агенцията щяла да организира срещи по места със земеделските производители, на които да ги улесни да попълнят данъчните си декларации.

Освен това на срещата било договорено на закъснелите с данъците тютюнопроизводители да бъдат опростени глобите за неподадени в срок данъчни декларации, които са по 500 лв. годишно, защото те не са били наясно, че дължат такива. За обикновените данъкоплатци незнанието не е достатъчна причина да им се опрости глоба или да се разсрочат задължения.

През септември миналата година от НАП обявиха, че са засечени 120 млн. лв. недекларирани субсидии от над 50 хил. земеделски производители.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар