Нов прът в колелетата на преговорите за Брекзит – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проблемите между Лондон и Брюксел май се завръщат и преговорите може отново да зациклят. Основният представител на ЕС Мишел Барние предупреди съобщи днес, че има “съществени разногласия” с Великобритания за преходния период след Брекзит и че сделката не е гарантирана. “Ако тези несъгласия продължават, преходът не е даден”, каза Барние на пресконференция в Брюксел след пореден кръг от разговори с британски преговарящи, предаде БГНЕС.

Барние каза, че остават дълбоки разделения по отношение на правата на гражданите мигранти от ЕС, които се преместват във Великобритания по време на предложения 21-месечен преходен период, както и възможността на Обединеното кралство да се противопостави на новите закони, приети по време на тази фаза. Барние добави, че “не говори за заплаха”, но “ако това несъгласие продължи да съществува, без съмнение ще бъде проблем, надявам се, че ще можем да разрешим тези разногласия в следващия кръг” на разговорите.

Великобритания се надява да се споразумее на срещата на върха на ЕС в края на следващия месец за преходния период, който ще продължи от изтеглянето на страната от Общността през март 2019 г. до края на 2020 г., през който Лондон все още ще следва законите на ЕС в замяна на достъпа до единния пазар. Барние също отвърна на коментарите, направени от британския му колега Дейвид Дейвис, който не беше в Брюксел, че Европейският съюз е действал недобросъвестно и е бил “неучтив”. Главният преговарящ от ЕС каза, че не разбира гневната британска реакция на проект за споразумение за прехода, който съдържа санкции за Великобритания, ако тя наруши условията на сделката, включително замразяването на достъпа й до единния пазар. “Няма желание да има наказания”, каза Барние, добавяйки, че стандартът за международни споразумения е “стандарт за сериозни и ефективни” механизми за прилагане.

Великобритания и ЕС проведоха преговори тази седмица относно плановете за преходния период след Брекзит. Проект за споразумение на ЕС, публикуван в сряда, призовава за възможността за санкциониране на Великобритания в случаите, когато ще отнеме твърде дълго време, за да се отнесе нарушението на тези правила до върховния съд на ЕС. Това би могло да включва повторно въвеждане на тарифи или митнически проверки, за които Великобритания очаква да не действат по отношение на нея като член на вътрешния пазар на ЕС по време на прехода до декември 2020 г.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар