Андрей Гюров

Нов скандал! Андрей Гюров, ПП: Генчовска не е наш външен министър, тя е представител на ИТН

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Генчовска не е наш външен министър, тя е представител на ИТН.

 

Това скандално изказване направи председателят на ПП Андрей Гюров пред БТВ, помолен да коментира думите на Теодора Генчовска, че съветници на премиера саботират официалната българска позиция по отношение на РСМ и водят паралелни разговори с ЕС .

 

Вероятно г-н Гюров не е наясно с конституционното правило, че избраните от парламента министри са министри на България, а не на някоя политическа сила, независимо от коя партия са издигнати.

Явно обаче разногласията в управляващата коалиция са стигнали такова дъно, че партньорите вече си делят министрите на „наши“ и „ваши“, което е катастрофално за управлението.

 

Въпреки това Гюров коментира, че ако има напредък по въпроса за Северна Македония, той трябва да бъде докладван от МВнР и тогава да се обсъжда дали позицията на България трябва да се промени в рамките на КСНС.

Той отхвърли твърденията на външния министър Генчовска, че съветници на премиера Кирил Петков провеждат паралелна политика относно Северна Македония, отбелязвайки, че досега „не е видял нито един факт в тази насока“.

 

По отношение на Плана за възстановяване и развитие председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ обясни, че до края на годината трябва да бъдат приети 22 закона и 38 разпоредби, за да получим средства от ЕС.

 

„Събитията не следват нормалната логика. Виждаме някакво развитие, което не е планувано, но в крайна сметка е нормално в толкова шарен парламент да има толкова високи страсти“, комантира той високото напрежение между депутатите в Народното събрание днес, при което се стигдо почти до бой между депутат от ПП и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Гюров изрази надежда в бъдеще да не ставаме повече свидетели на подобни сцени.

Относно актуализацията на бюджета депутатът от ПП посочи, че тя трябва да се случи максимално бързо, за да може хората и бизнесът да получат така необходимите средства, за да бъдат подпомогнати при инфлацията.

Въпреки всички кризи, имаме по-нисък дълъг, отколкото когато влязохме в управлението, а пък бюджетният дефицит няма да бъде нарушен с актуализацията, подчерта той.

Народният представител отбеляза, че целият пакет от мерки, който влиза в актуализацията, е около 2 млрд. лева, от които 1,5 млрд. са заделени за увеличение на пенсиите.

Моментално увеличение с 10% за най-ниските пенсии, плюс 60-те лева, каза Андрей Гюров.

На финален въпрос за членството ни в Еврозоната Гюров сподели, че трябва да има актуализиран аназил, на базата на който да бъде проведена мащабна разяснителна кампания за ползите от еврото.

Ние мислим, че това не е решение, което се взима само на база технически и икономически данни. Има геополитичеки аспекти и това решение (за влизането на България в Еврозоната, бел. ред.) е взето още през 2005 г. с договора за присъединяването на България към ЕС, завърши депутатът от ПП.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар