Нов скандал: ГЕРБ купили китайски лекарства срещу COVID без разрешителни

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кирил Ананиев, бившият здравен министър, е купил нерегламентирано чрез договори без конкурси за доставки китайски лекарства за борба с COVID-19, алармира антикорупционният фонд в сигнал до прокуратурата. И твърди, че останалите от тях количества са били незаконно разпределени към диспансерите, следящи пациентите с автоимунните заболявания лупус и ревматоиден артрит, без да бъдат изследване. 

На извънредно заседание от 3-ти април 2020 г. правителството одобрява два проекта на договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Единият е за доставка на 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. Другият – за доставка на 30 хил. оп. от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg. на обща стойност над 629 хил. щатски долара. Лекарствените продукти са предназначени за лечение на COVID-19, припомнят от екипа на Бойко Станкушев.

Lupa.bg разяснява за своите читатели, че това са широко прокламираният в началото на пандемията антималариен препарат “хлорохин”, за който по-късно бяха опровергани данните, че лекува инфекцията, и антибиотик, широко прилаган у нас за различни бактериози, който пък бе изчезнал от аптечната мрежа заради свръхкупуване.

Съгласно чл. 7 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина („ЗЛПХМ“) за да бъде разрешен за употреба в България който и да е лекарствен продукт, той трябва или да е получил разрешение за употреба от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) по реда на ЗЛПХМ или от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) по реда на Регламент (ЕО) № 726/2004., напомнят от фонда.

Чл. 10. ал. 1 от ЗЛПХМ обаче позволява в извънредни обстоятелства (епидемии, радиация, химическа заплаха) и липса на подходящ разрешен за употреба лекарствен продукт, министърът на здравеопазването, по мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласувано с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), да разреши за определен срок лечение с неразрешен лекарствен продукт, с цел преодоляване на извънредната ситуация.

Точно на това основание, на 5-ти май 2020 г. е разрешена употребата на двете китайски лекарства за лечение на COVID -19. Разрешението е със срок до отпадане на извънредната епидемична обстановка.

От антикорупционния фонд твърдят, че в края на май миналата година благоприятното въздействие на хининовите препарати върху болните от COVID-19 е било напълно отречено в научните среди. Появяват се публикации дори за вредно въздействие на препарата върху лечението и върху нивото на смъртност. Lupa.bg уточнява, че това не отговаря на истината.

Хидроксихлорохинът продължава да се прилага по протокол както в някои случаи у нас, така и в почти целия ЕС, но с много внимателно наблюдение на пациентите в болнична обстановка заради ритъмните нарушения, които предизвиква понякога у някои от тях.

С 3 бр. писма от 25.06. и 17.07. 2020 г. на министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева, всички поръчани количества Hydroxychloroquine Sulfate и Azithromycin са разпределени към всички РЗИ за лечение на COVID-19, лупус и ревматоиден артрит и общо антибиотично лечение (за азитромицина). РЗИ от цялата страна потвърждават за АКФ, че са получили лекарствата и са ги изпратили към болничните заведения в районите си.

Писмата на зам. мин. Начева и на министър Ананиев до директорите на РЗИ в страната, с които двата лекарствени продукта от Китай са отпуснати за лечение на пациенти с ревматоиден артрит и лупус, са не само в пълно нарушение на закона, а и реално застрашават здравето на българските граждани, които ще ги приемат, категоричен е екипът на АКФ.

От анализа на предоставената от институциите и от публично достъпната информация, те установяват следното:

– На 15.05.2020 г., 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulphate tablets 100mg x 14 и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible tablet 250mg х 12 са доставени и предадени на отговорно пазене в „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД.

– Едва 12 от общо над 200 хил. опаковки от двата медикамента са изпратени в ИАЛ за анализ.

– В съдебно заседание пред АССГ, ИАЛ, изрично заявяват, че тестваните 12 бр. опаковки, са им били изпратени без каквато и да е придружаваща документация – изпратени са единствено в опаковката, съдържаща блистерите с таблетките. Това обаче е практика на китайските производители за почти всички препарати, заявиха медици пред Lupa.bg.

– С писмата на Начева и Ананиев на практика се разрешава и указва двата медикамента да се използват, както за лечение на COVID-19, така и за лечение на ревматоиден артрит и лупус (за хидроксихролохина), така и за общо антибиотично лечение (за азитромицина), в нарушение на закона, пишат още от АКФ.

– Разрешаването на продуктите за обща употреба е не само в пълно нарушение на закона, а и реално застрашава здравето на пациентите, които са ги приемали или ще ги приемат. Това е така, защото лекарствата са произведени от напълно неизвестни производители, за които липсва публична информация и дори фирмен уебсайт, дошли са в страната без никаква придружаваща медицинска документация и без никакви данни за характеристиките и свойствата им. На практика те са предоставени на пациентите само въз основа на химичен анализ на общо 12 опаковки от общо над 200 000 опаковки лекарства, добавят те.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар