НОВ СКАНДАЛ! Горанов и с 305 хил. лв. от ДСК, получени докато парите на Министерството са минавали през нея

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Скандалът около апартаментите на Владислав Горанов стигна и до Банка ДСК.

Причината е, че в имотния регистър са вписани две ипотеки, които е направил именно в тази банка.

Втората от тях е за 305 000 лв. За да бъде отпуснат подобен кредит, банките по принцип искат минимум 150 процента покритие – половин милион.

А семейство Горанови – видно от имотния регистър, няма такива собствености или влогове, не би могло и да ги има при работа в държавния сектор през 2007 г.

По онова време и двамата със съпругата му са чиновници, както и сега.

Ничия заплата, нито двете вкупом, стигат да се покрие дори половината месечна вноска по огромната сума при сегашните, а не при двойно и тройно по-високите лихви през 2007 г.

Обичайната практика на бг банките е вноската да не надминава 30% от месечния доход. Т.е., ако вноската е поне 2500-3000 лв. като за 305 000 лв. ипотека, месечният доход следва да бъде 7500-9000 лв.

Въпреки това, семейството с деца успява не просто да се справи някак с вноските. Нещо много повече: със скоростта на светлината погасява ипотеката в размер на 25-годишните заплати на двамата, докато фотосинтезират с децата си. При това фамилията – видно от декларациите на Горанов в Сметната палата, повишава за същото време и спестяванията си с 40 000 лв.

Математическо чудо!

Има едно съществено обстоятелство, което може би обяснява фокуса.

През Банка ДСК минават социалните разплащания на бюджета по времето, когато Владислав Горанов е шеф на отдела по социални разплащания във финансовото министерство, ако вярваме на официалната му биография от правителствения орган и официоз 24 часа.

А тази зависимост между двете страни по сделката за такава масивна сума звучи като удивителна случайност на този фон. Особено, като имаме предвид без друго твърде сложното за реализация уравнение с много неизвестни относно погасяването на огромната ипотека!

Дали това е конфликт на интереси – банката да кредитира при удивителни условия, които са непостижи за 100% от останалите клиенти, висш чиновник, през когото, като ресорен представител на държавата, минават важни за цялостния й паричен поток средства?

„Кои сте вие, че да питате”, отговори на въпроса на екипа ни с въпрос изпълнителен директор в ДСК, пожелал името му да не бъде цитирано. „Ще отговорим, ако ни пита прокуратурата”, гласи допълнението от представителя на банковата институция.  Важно е да се отбележи, че директорът на банката не отрече минаването на важен дял от социалните разплащания на хазната през нея тогава. И ни посъветва да не пишем по темата.

Отказани ни бяха както подробности, свързани с конкретната ипотека – това е логично на фона на банковата тайна, така и хипотетично разглеждане на подобен казус:
ако човек с 600-700 лв. доход днес отиде в клон на ДСК, или на която и да било друга банка, и поиска кредит от 305 000 лв., без да има покритие на поне двойна стойност – видно от имотния регистър, и чиито вноски значително надвишават неговите доходи, дали би получил заема?

От банката ни попитаха: „А ако има съдлъжник?”. Да, Горанов има съдлъжник в лицето на съпругата си, която по онова време също е чиновник в Министерството на финансите с нисичка заплата.

Интересно е, че както сам обяснява министърът пред Ретро, се е видял принуден „да я прати” в Министерството на транспорта, когато станал зам. на Дянков. Праща я при своя комшия по апартамент в комплекса ЕСТЕ на братя Домусчиеви Ивайло Московски, като шеф във ведомството.

Напомняме, че същият комшия беше представен лично от Горанов пред шефа на Черноморската банка в Солун на 1 октомври, като новия му български вицепрезидент с годишна заплата от 126 000 евро.

Напомняме също, че досега постът бе заеман от Нина Ставрева – комшийка по вила с купен от Кръстника на Горанов парцел в Ярема. Тя е шеф на кабинета на Пламен Орешарски като министър на финансите, в който съветник е Кръстникът, и при когото Горанов е шеф на отдел в същото министерство. Според премиера, както лично той написа в своя ФБ през 2014 г., Ставрева беше оттеглена от кабинета Борисов 2 като кандидатура на България за вицепрезидент на банката. Но реално си изкара 4-годишния мандат, който според ексдепутата и бивш зам.-министър на финансите при Орешарски – Георги Кадиев, й е донесъл 1 милион лева само от заплати.
Източник: 19min.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар