Нов скандал „Могилино“ взе главата на министър Бисер Петков (Ужасяващи условия: СНИМКИ и ВИДЕО)

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вчера премиерът Бойко Борисов изпрати чрез Министерски съвет кратко съобщение до медиите, в което бе съобщено, че е поискана и получена оставката на социалния министър Бисер Петков.

В него се казваше: Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Премиерът счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Съобщението бе изнанадващо – на практика конкретни причини няма, освен скандалите около законите за децата и хората с увреждания, които обаче в момента са в ход на промени, скандалът с болничните от преди две седмици, който обаче не дойде от ведомството на министъра и един филм на БиБиСи от вчера – за домовете за деца с увреждания.

Години, след като филмът за жестоките условия в дома в Могилино, разтърсиха света, а България усвои милиони левове след това, за да закрие домовете и да ги превърне в къщички и Центрове за настаняване от семеен тип, а отговорният зам.-министър за тази дейност Зорница Русинова се хвали с думата „ЦНСТ“, скандалът с домовете у нас, пак се развихря.

Преди около две седмици неправителствени организации дадоха пресконференция и също показаха филм, сглобен от различни домове в България, в какви условия живеят децата. Те не пожелаха да кажат кои са домовете, но изпратиха видеото на Европейската комисия и я сезираха с искане да спре програмата за усвояване на средства за нови домове за деца и възрастни. 

Чужденци говореха два часа, че този тип отглеждане на деца трябва да спре, а вместо това трябва да се положат усилия децата да се отглеждат от родителите им чрез съответни програми и помощи. Представителите на НПО-тата бяха категорични, че за целта са изхарчени милиони, а условията за отглеждане са същите.

Това са Европейката мрежа за независим живот (ЕМНЖ), фондация „Валидити“ (Валидити) и Центърът за независим живот (ЦНЖ).

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар