Нов скок от 10% в цените на храните до края на годината – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финансовата криза е факт, увеличението на цените на стоките – също. За да си позволим по-висок клас продукти, за да „не си хвърляме парите в кошчето“, е необходимо да спестяваме от пазаруването като обем.Това препоръча председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

Експерти прогнозират до 10% ръст в цените на храните до края на годината. По думите на Богомилов, когато има такава тенденция, производителите се изкушават да намаляват качеството на продуктите със заместващи съставки.

„Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера. На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя или не“, заяви председателят на Асоциация „Активни потребители“.

Според него силата на потребителя е във възможността му на избор.

„Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около 1/3 от храната, която пазаруваме. Отиваме, виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме. Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим 1/3 от парите си, защо не ги даваме за малко по-качествени продукти. И по този начин да помогнем за предлагането на по-качествени продукти“, посочи Богомилов.

Вина имат и българските власти, смята той. Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма.

„Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението“, категоричен е Богомилов, цитиран от днес.бг.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар