Нов снежен рекорд в Мюнхен. ВИДЕО

Нов снежен рекорд в Мюнхен. ВИДЕО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това, което мнозина подозираха, вече е официално: Мюнхен има нов снежен рекорд: 44 сантиметра. „Това е нов снежен рекорд. Никога, откакто се измерва снежната покривка – от 1933 г. насам – в Мюнхен не е падал толкова много сняг за един ден на декември“, казва експертът по времето на баварското радио BR24 Михаел Сахве. Предишният рекорд от 43 сантиметра е поставен на 29 декември 1938 г.

Докато в края на октомври термометърът все още показваше двуцифрени температури, които понякога надхвърляха 20 градуса, сега стойностите се приближават до точката на замръзване и вместо слънце в края на ноември и началото на декември вече има сняг. Дебелината на снежната покривка на 30 ноември в Мюнхен беше около 5 сантиметра. „Снеговалежите в края на ноември не са характерни за последните години, а количеството сняг към днешна дата – 2 декември вече е доста голямо, но това не е толкова необичайно“, казва д-р Гуидо Волц от Германската метеорологична служба пред Abend Zeitung.

Кратките зимни фази през есента не са нищо необичайно и винаги са съществували в миналото. „Спомням си години, когато по време на Октоберфест върху покривите на фестивалните шатри имаше тънък слой сняг“, казва Волц, който изненадва с впечатляващ факт. „На 14 ноември 1985 г., в средата на ноември, Мюнхен е бил покрит с 30 сантиметра сняг, което е абсолютен рекорд.“

Следователно снегът в края на ноември и началото на декември не е нещо необичайно, но Волц също така обяснява, че ноември 2023 г. е бил твърде мек и с два градуса над средната температура за месеца.

Настоящата метеорологична обстановка в Бавария и Мюнхен се дължи на система с ниско налягане от югозапад, която е „навлязла в Бавария през Швейцария и провинция Баден-Вюртемберг“. Тази система с ниско налягане е причина за настоящите ниски температури и снеговалежи, които със сигурност ще продължат до неделя. В подножието на Алпите през следващите няколко дни може да натрупа между 10 и 20 сантиметра пресен сняг, а в Алпите – дори до 30 сантиметра. През нощта срещу понеделник в някои райони температурите могат да паднат до -13 градуса. „При такива температури вече говорим за мразовит студ“, казва експертът по д-р Волц.

По обяд в събота Германската метеорологична служба издаде предупреждение за тежки метеорологични условия от трета степен за Мюнхен, а в по-северните части на Бавария бяха издадени предупреждения от втора и първа степен. Според метеоролозите след наблюдаваните до момента 15 см пресен сняг, през периода на предупреждението ще има нови силни снеговалежи с количества между 15 и 25 см.

Към 14 ч. в събота следобед Германската метеорологична служба съобщава за обилни снеговалежи и тежки метеорологични условия в южната и югоизточната част на Бавария и за слаби снеговалежи в северната и южната половина на провинцията, като в някои райони южно от линията от Горния Пфалц до Боденското езеро ще има обилни снеговалежи. Широко разпространено застудяване и риск от хлъзгави условия има в цялата провинция Бавария.

В събота сутринта мюнхенската полиция помоли хората да се въздържат от ненужно шофиране и ако няма друга възможност, да почистят всичкия сняг от колите си, като посочи, че зимните гуми са задължителни.

Очаква се снеговалежът в Мюнхен да намалее в събота вечерта, а в неделя вечерта се очаква снеговалежът засега да приключи до вторник вечерта, когато се очаква отново да завали. Температурите в Мюнхен ще бъдат между -3 градуса в неделя на обяд до -12 градуса рано сутринта в понеделник. Според по-нататъшните прогнози през следващия уикенд в Мюнхен може отново да вали сняг.

Но дали снегът в Мюнхен ще се задържи до Коледа? Тенденцията е по-скоро в полза на зелена, мека Коледа, но все още е твърде рано да се правят наистина надеждни прогнози. Атмосферата през зимата е твърде динамична за това и дори най-малкото смущение може да промени метеорологичната обстановка“, казва д-р Волц от Германската метеорологична служба. „Надеждни предположение могат да се правят само между седем и десет дни преди Коледа, когато би могло да се разпознае тенденцията за празничния период.“Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар