Министър Събев: Подсигурени са доставките на нефт за България от Русия

Нов цирк в транспорта: РВД става търговско дружество, а НКЖИ и ДППИ – агенции

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Странните трансформации в сектор „Транспорт“ продължават. След като министър Николай Събев реши да обединява БДЖ Холдинг с БДЖ-Пътнически превози и БДЖ-Товарни превози, сега си е наумил още по-изумителни „реформи“.

Според документи, с които OFFNews разполага, сега Събев иска Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (РВД) да стане търговско дружество, а Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) да бъдат преобразувани в изпълнителни агенции.

По този начин релсовото дружество и стопанина на пристанищата ще станат второстепенни бюджетни разпоредители.

Според специалисти от транспортния сектор в новата идея на министър Събев е  много трудно да се намери каквато и да е здрава логика. Бивш транспортен министър коментира пред OFFNews, че в Европа няма държава, в която националната железопътна инфраструктура да е собственост на агенция. Подобна трансформация обаче неминуемо ще доведе до аутсорсинг на частни фирми на редица дейности, които в момента се вършат от самата НКЖИ. Същото важи и за ДППИ.

Много странна е и трансформацията на РВД. Според изискванията на Международна организация за гражданска авиация (ICAO) националните авиодиспечерски служби трябва да събират такси, които да са достатъчни, но не и да надвищават разходите за осъществяване на дейността. Ако РВД стане търговско дружество обаче приходите ще отиват в хазната, а излезе ли на печалба – ще трябва да бъдат намалени таксите за прелитане.

Възможно е и целта на планираните промени в РВД, НКЖИ и ДППИ да е постигането на пълна кадрова чистка във въпросните структури чрез избягване на разпоредбите на закона за публичните предприятия, смятат други източници на OFFNews.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар