Нов шамар: Държавният департамент на САЩ с унищожителна критика към България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Свободата на изразяване е в състояние на “свободно падане”. Безброй много случаи на контролиран вот са били регистрирани в България от Transparency International. Въпреки че законът предвижда наказателни преследвания срещу официални лица по обвинения в корупция, правителството не прилага законът ефективно – държавни служители по всички етажи са замесени в корупция, подкупи, конфликт на интереси.

Това са само част от болезнените констатации, направени в официален доклад за правата на човека от Държавния департамент на САЩ. Констатациите са за всички държави по света, но в секцията за България чуваме вече до болка познати истини. Впрочем, проблемите с корупцията и медийната свобода бяха посочени от двама американски сенатори съвсем наскоро, но позицията не бе взета на сериозно. Бе определена от властимащите като “лично мнение”. А какъв е този доклад?

Документът е обширен. В доклада се споменава и фигурата на главния прокурор Иван Гешев. Споменава се поименно Делян Пеевски.

 

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

 

Докладът отбелязва полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Конкретно споменати са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи и после това насилие на практика не беше разследвано.

Важни въпроси по отношение човешките права в България са полицейското насилие, произволните арести, сериозните проблеми със съдебната независимост и ограниченията върху свободното изразяване, в това число медийна цензура и корпоративен и политически натиск върху медиите. Констатирани са сериозни корупционни практики.

Целият доклад може да бъде прочетен тук.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар