НОВ ШАМАР ЗА БОРИСОВ! Държавният департамент на САЩ за България: Корупцията е ендемична при големи проекти и в енергийния сектор

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В докладите България е описана като държава, която предлага едни от най-евтините работни места в Европейския съюз (ЕС) и ниски и равни корпоративни данъци и данъци върху доходите.

Няма законни ограничения за чуждестранната собственост или за контрола върху фирмите.

Докладите отбелязват растежа в икономически сектори като разработване на софтуеър, бизнес аутсорсинг и услуги за техническа поддръжка, като същевременно отбелязва, че ИТ и бекофис аутсорсинг секторите са привлекли много американски и други чуждестранни компании в България, включително Кока Кола, която наскоро откри в София развоен център за интелигентни технологии.

 

Същевременно чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойствие относно върховенството на закона в България.

Корупцията е ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

 

Недостигът на квалифицирана работна ръка, дължащ се на миграцията и застаряването на населението, става все по-осезаем и повишава разходите за труд в избраните сектори, се казва още в доклада на Държавния департамент.

 

Инвеститорите посочват и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като например непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, бавни процеси в съдебната система и ограничено прилагане на правата върху интелектуалната собственост.

 

От началото на 2018 година българското правителство открито обсъжда вероятността за прекратяване на дългосрочните си договори с два големи американски инвеститора, цитирайки необходимостта да се съобрази с регулаторните политики на ЕС. Една друга американска компания продължава да среща сериозни регулаторни и вероятно политически препятствия в опитите си да конкурира чужда компания с непоклатими позиции на българския енергиен пазар.

frognews

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар