Номинираната за правосъден министър Надежда Йорданова обясни как ще работи с Иван Гешев

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако бъда избрана за министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължа да настоявам, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност. Това заяви номинираната за правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ на въпрос как ще работи с главния прокурор Иван Гешев.

„Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война между клики – едни да си запазят властта, а други – корупционните практики. Ние трябва да започнем диалог и от там-нататък ще търсим подкрепа. Затова казах много ясно – спешните промени ще се случат веднага“, подчерта тя.

Сред първите законодателни мерки, които ще бъдат предложени, Йорданова визира измененията във Висшия съдебен съвет /ВСС/, ограничаването на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ако бъда избрана за министър на правосъдието, един от първите въпроси, които ще поставя в рамките на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи реален програмен принцип при формирането на своя бюджет с реални показатели за ефективност, които да бъдат проследими, обясни Йорданова.

Относно ресора си, Йорданова посочи, че това е един от секторите, в които надеждите на хората са фокусирани. „Това е напълно разбираемо, защото всички бяхме на улицата с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни, имаме готовност“, каза тя.

Йорданова допълни, че в управленската и законодателната програма, за въпросните законодателни промени са предвидени ясни срокове от не повече от три месеца. Тя бе категорична, че имат голяма степен на готовност за тези промени още от 45-ото и 46-ото Народно събрание. Освен тези, по думите й бързи и спешни реформи, успоредно щял да върви и дебатът за конституционна реформа.

„В момента ние имаме управляващо мнозинство и ще започнем диалогът оттам“, отговори Йорданова на въпрос за подкрепата за бъдещи промени в Конституцията.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар