Номинираният за шеф на ЦРУ: Пекин е авторитарен, страховит съперник

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уилям Бърнс, номиниран от президента на САЩ Джо Байдън за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), заяви днес, че Китай ще е основният геополитически съперник през следващото десетилетие, предаде Ройтерс.Ключът към националната сигурност на Съединените щати е надпреварата с Пекин и противодействието на неговото “авторитарно, хищническо” ръководство, каза бъдещият шеф на ЦРУ на изслушване в комисията за разузнаването към Сената, част от процедурата по утвърждаването му на поста.

Очаква се 64-годишният бивш дипломат от кариерата, който е работил както за демократически, така и за републикански администрации, да получи лесно одобрението на горната камара на Конгреса, отбелязва Ройтерс. Бърнс вече пет пъти е бил утвърждаван от Сената на пост – два пъти като посланик на САЩ (в Йордания и Русия) и три пъти на високи позиции в Държавния департамент.

Бъдещият директор на ЦРУ изброи четири свои приоритета – “хората, партньорствата, Китай и технологиите”. Той нарече Пекин “авторитарен, страховит съперник”.

Бърнс изброи като “добре познати” заплахи Русия, Северна Корея и Иран. Той спомена още като сериозни рискове промените в климата, глобалните здравни проблеми и киберзаплахите.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар