Норвегия блокира продажбата на фирмата на “Ролс-Ройс” в Берген на руска компания

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Норвегия ще забрани планираната продажба на производителя на двигатели за плавателни съдове “Берген енджинс” (Bergen Engines) от британската “Ролс-Ройс” (Rolls-Royce) на руска компания с аргумента, че тя крие рискове за националната сигурност. Това заяви днес норвежкият министър на правосъдието Моника Меланд пред парламента.

Сделката за 150 млн. евро е спряна, докато се направи оценка на евентуалните последици за националната сигурност, съобщи Ройтерс.

Сега имаме достатъчно информация да заключим, че е необходимо да се предотврати компанията да бъде продадена на група, контролирана от страна, с която нямаме сътрудничество в областта на сигурността, каза Меланд, цитирана от Ройтерс.

Когато “Ролс-Ройс” обяви през февруари планираната сделка, компанията заяви, че продажбата на активите на руската ТМХ (Трансмашхолдинг) е част от цялостния план на британската компания да преодолее последиците от пандемията от Ковид-19.

Норвежки опозиционни партии разкритикуваха правителството, че реагира бавно на планираната сделка, която според тях е заплаха за националната сигурност.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар