Норвегия отложи рестарта на имунизациите с AstraZeneca поне до 15 април – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Норвежките власти отново отложиха решението си за подновяване на ваксинациите с препарата на “АстраЗенека”, съобщи Франс прес, предаде БНР.

Решението не се очаква преди 15 април, уточниха властите.

“Вярваме, че е наложително да проведем още разследване на случаите,” заяви директорът на норвежкия институт по обществено здраве.

Норвегия спря имунизациите с ваксината на британско-шведската компания, след като няколко души бяха приети в болница с кръвни съсиреци, имаше и смъртни случаи.

Същевременно група норвежки учени стигна до заключението, че препаратът на “АстраЗенека” предизвиква имунен отговор в организма, при който образувани антитела могат да допринесат за възникване на тромбози – кръвни съсиреци.

През март – като предпазна мярка, редица страни прекратиха употребата на ваксината на “АстраЗенека” поради съобщения за образуване на тромби и нарушения на съсирването на кръвта при ваксинирани. На свой ред компанията публикува документ с уверения за безопасността на своето лекарство, добавяйки, че нейните констатации се основават на данни за повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Регулаторът на ЕС (ЕМА) обяви ваксината на “АстраЗенека” за безопасна и ефективна на 18 март. Веднага след това бе съобщено за възобновяване на ваксинацията в Германия, Франция, Италия, Португалия, Испания, Словения и Нидерландия, както и у нас.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар