НОЩ с нова нагла лъжа: Идела трета COVID вълна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Докторите на ГЕРБ в Националния оперативен щаб (НОЩ) отново „изгасиха лампите” за нормален живот – борците срещу китайския вирус обясниха публично, че иде трета COVID вълна и така трасираха пътя на поредното тотално затваряне! Според тарторът на НОЩ имаме три седмици до поредния корона пик, вероятно именно тогава ще ни заключат обратно вкъщи.

Както първо Narod.bg съобщи, властта тайно ни готви пореден пълен локдаун с аргумента, че коронавирусът отново се е разбеснял. Всъщност, причината да ни натикат обратно по домовете без да си подадем носовете навън са парламентарните избори, планирани на 4 април. Целта на Бойко Борисов и угодните му медици е да има рекордно слаба избирателна активност и така с платените гласове хунтата отново да узурпира властта.

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Европа се готви за трета вълна. Искам да сме готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва в Европа.

С тези думи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ни подготви за тежкото бъдеще по време на брифинг за актуалната COVID обстановка у нас и предприетите противоепидемични мерки.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области. Ситуацията не е много по-различна от миналата седмица. 90 на 100 хиляди са заразените за две седмици – на 26-о място сме по заболяемост в ЕС и на 6-о на Балканите. На 13-о място сме в ЕС по смъртност. Все още сме в светлата зона е ЕС, но моята прогноза, без да претендирам, че е вярна, е, че през февруари ще имаме постепенно покачване на заболяемостта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките, допълни той.

Ген. Венцислав Мутафчийски подкрепи хипотезата на доц. Кунчев. Цифрите доказват, че има събуждане в столицата и в Кюстендил, а и в някои други области, каза ген. Мутафчийски.

Смъртността не стигна до плато, а просто стигна до най-ниските си стойности – 7,9 на 100 хиляди. Не искам да съм лош вестител, но не мога да спестя факти. Ако имате намерение да питате кога и как ще се разхлабват мерки, тези въпроси няма да звучат много издържано, допълни ген. Мутафчийски и прогнозира нов пик до 3 седмици.

Според проф. Ангелов тези, които няма да се ваксинират, са ясни, тези, които ще се ваксинират, също са ясни. Проблемът на ваксинирането е един – онези почти 50% от българите, които не знаят дали ще се ваксинират, те са нашият таргет, поясни здравният министър.

В тон с колегите си от шайката се изкашля по темата и Деница Сачева. Социалният министър, която преди години бе заснета да нарича Борисов „мутра” и „рекетьор”, сега защитава готвения локдаун с думите:

Мерките са разхлабени на практика от 1 февруари. Има няколко нови щама – британски, африкански, бразилски. Трябва внимателно да наблюдаваме какво ще се случи – особено след като големите ученици тръгват днес отново на училище, и да приемем адекватните мерки, каза Сачева пред БНТ.

Към момента имаме уговорка ресторантите да отворят на 1 март. Решенията за отваряне и затваряне не са политически решения, слушаме изцяло щаба и здравните експерти. Трябва да намерим баланс между това да даваме глътка въздух на отделните сектори и да управляваме пандемията, оправда се вярната патерица на Баце.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар