НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни – почти 30% – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио – това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината.

Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Данните на статистиката сочат още, че тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2024 година е 2840 лева и нараства с почти 19 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
Традиционно в структурата му най- висок относителен дял има доходът от работна заплата – над 56%, следван от доходите от пенсии и от самостоятелна заетост.

При разходите е най-голям делът на храните и безалкохолните напитки – почти 30%, следвани от разходите за жилище, данъци, осигуровки и транспорт.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година се отчита най-голям ръст в консумацията на зеленчуци – с почти 1 кг до над 14 кг на човек, както и на месото – от малко над 9 до 10 килограма.

Най-голямо намаление има в потреблението на хляб и тестени изделия –  от 18,5 кг до 18 кг, както и на олио, чиято консумация пада до 2,5 литра на човек.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар