Нулева толерантност към корупцията: Жената до Гешев лапна 700 бона за консултации от Христо Ковачки, баща му се оказа съдружник във фирма „Жоси“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Informiran.net приветства искането на главния прокурор Иван Гешев за нулева толерантност към корупцията! Браво, г-н обвинител №1!

Преди гръмките лозунги, обаче, нека борецът срещу корупцията обясни как така жената, с която живее на семейни начала – 45-годишната Детелина Филипова Ханчева, е регистрирала 700 000 лева приходи за 2020 г. от консултантски услуги за… енергийния олигарх Христо Ковачки.

Проверката на Narod.bg показа, че Детелина, която в миналото е била танцьорка и адвокат с 2 години практика, е прибрала колосалната сума за съвети към две големи застрахователни дружества – „Дженерали“ и „ОЗК-Застраховане“. Последното „случайно“ е на олигарха на Бойко и Доган Христо Ковачки, на когото жената до Гешев пък е била юрисконсулт…

Днес пък разследващият сайт bird.bg съобщи, че бащата на Иван Гешев върти сериозен бизнес с ппрокурорска преса от синчето.

Производителят на млечни продукти с марката “Жоси” Георги Цолов Георгиев поискал от прокурор Иван Стоименов Гешев съдействие срещу съдружника си. В замяна той прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си.

Но вместо да “опраска” съдружника, Гешев се обърнал срещу Георгиев, който загубил всичко. Смразяващият разказ на Георгиев, който е подал сигнали в МВР и Министерството на правосъдието, намира и документално потвърждение в Търговския регистър.

Историята с използване на прокуратурата като бухалка напомня за случая “Осемте Джуджета”. Тя започва през 2013 г., когато съсобственикът на “Жоси” ООД, една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш, уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. https://narod.bg/2021/09/12/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-narod-bg-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b3%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%b2/

Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в СГП, Георги Цолов се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и му предложил имотна облага – дял във фирмата си. В резултат на “сделката” обаче Георгиев загубил фирмата си, бил принуден да плати 30 000 лв. “такса спокойствие” и му подпалили дома.

Като доказателство за сивото счетоводство Георгиев представи записи и документи през 2019 г. на открита пресконференция в БТА организирана от Сдружение БОЕЦ. Той обаче не спомена конкретни имена и случаят не предизвика обществен интерес.

Наскоро Георги Георгиев отново разказа за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано” от 8 декември, като там спомена името на главния прокурор Гешев:

“Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов” – каза Георгиев.

Пред БРРД Георги Георгиев даде и други детайли за този ангажимент на прокурора. Той разказа, че Иван Гешев се бил видял с прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, за да поиска от нея да започнат следствени действия срещу Присадашки.

Русинова обаче била много близка със Симеон Присадашки и отказала да съдейства за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.

Семейни познати

Потърсена по телефона с въпрос дали е близка със Симеон Присадашки Емилия Русинова не отрече, но отказа конкретен отговор с думите: “Нито давам интервюта, моля Ви се, не ме търсете за такива неща”.

“Семейни познати сме” – така характеризира Присадашки по телефона отношенията си с бившия шеф на столичното следствие Русинова. Той отрече да е получил подкрепа от Русинова в търговските си прения с Георгиев за фирмата “Жоси”.

След като ударил на камък при “семейната позната” Русинова, Гешев предложил на Георгиев друга схема за справяне с Присадашки. Той го насочил към бившия съдия и впоследствие адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи документално следното: изключване на Симеон Присадашки от фирмата и едновременно прехвърляне на дял от “Жоси” на близък на Гешев.

За това прехвърляне също стана въпрос в предаването на Люба Кулезич, но Георгиев не спомена името на лицето, на което е прехвърлил дял от фирмата си.

“Аз ако трябва да го спомена, трябва да споменавам други имена, нека разследващите да си свършат работата. Имам десетки пъти дадени показания”.

В предаването Георги Георгиев беше придружаван от неговия съименник от ГД БОЕЦ, също Георги Георгиев. След това лидерът на БОЕЦ е получил заплахи по телефона, разказа самия той пред наш репортер.

Бащата на Гешев – съдружник в „Жоси”

БРРД и БОЕЦ обаче установиха с документи, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – баща на Иван Гешев. Всички документи по случая са налични във вписването с номер 20140827112213 и са достъпни с електронен подпис.

Това обстоятелство придава тежест на разказа на Георги Георгиев, според който, ако е достоверен, Иван Гешев е извършил действия по служба срещу обещана и реализирана имотна облага. В Наказателния кодекс това е дефиницията за подкуп, независимо от резултата на тези действия.

Проверка на БРРД и БОЕЦ в архивите на съда и в Търговския регистър извади наяве, че на 14 август 2014 съдружникът във фирма “Жоси” Симеон Присадашки е изключен, а на негово място като съдружник влиза Стоимен Тодоров Гешев, роден 1939 г. Заявленията за вписване на тези обстоятелства са публични в Търговския регистър. Те не са вписани окончателно, тъй като Присадашки обжалва изключването си в съда.

Допълнителна проверка в Имотния регистър показа, че лицето Стоимен Тодоров Гешев, родено 1939 г. и неговата съпруга са дарили имот на лицето Иван Стоименов Гешев с ЕГН, съвпадащо с това на главния прокурор Иван Гешев. Така отпада съмнението, че Стоимен Гешев от „Жоси” е друго лице. Става дума именно за бащата на Иван Гешев.

Видно от документите в Търговския регистър, адв. Велимир Атанасов придружава Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред когото е изготвен констативен протокол за общо събрание и изключване на Присадашки от “Жоси”. Твърди се, че той е допуснал финансови нарушения на стойност 300 000 лв. Адвокатът на Присадашки също присъства пред нотариуса и възразява, че събранието е незаконно.

По документи Гешев – баща получава едва 2% от капитала на фирмата, който според ГФО на “Жоси” за 2013 г. се равнява на 605 хил. лв. Според думите на Георги Георгиев уговорката с Гешев – син е била за 20% или 121 000 лв. от капитала, но адвокат Велимир Атанасов, който изготвил документите, вписал само 2%.

Самата фирма стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка фирма да бъде изкупена за 6 милиона евро. При такава капитализация на фирмата скромните два процента на Стоимен Гешев набъбват до 240 000 лв.

Обрат: Гешев срещу „Жоси”

“Незначителният” дял за Стоимен Гешев обаче не се понравил на бъдещия главен прокурор, който отказал да съдейства за отстраняването на Присадашки, а върху Георги Георгиев се изсипали заплахи и заканата, че ако не плати 30 000 лв. той ще бъде репресиран.

Плащането от Георги Георгиев станало в кантората на същия този адвокат Велимир Атанасов в присъствието на Стоимен Гешев. След като взел парите, Атанасов уведомил Георгиев, че след седмица имал уговорка да се види с Иван Гешев в Гърция.

Въпреки платения “откуп” къщата на Георгиев била запалена и репресиите срещу него продължили.

Едновременно с тези събития Присадашки обжалва изключването си като съдружник. Започва съдебна сага, която още не е приключила, но на практика след 2014 г. Георгиев e отстранен от фирмата си и бизнеса му е в ръцете на бившия му съдружник.

Според Георгиев всичко това се дължало на промяната на отношението на Иван Гешев, който не бил доволен, че баща му получил само 2% от фирмата, а не 20%, както му било обещано.

Именно след този момент ходът на разследването на престъпната схема за източване на ДДС и финансови злоупотреби в “Жоси” се обръща срещу Георгиев, а всичките му сигнали, включително подадени и лично до Иван Гешев, завършват с прекратяване.

Всичко това е описано в сигнал на Георги Георгиев до МВР, по който той неотдавна е бил разпитан, научи БРРД. Разпитан е бил и Стоимен Гешев.

Сигнал с подобно съдържание Георгиев е внесъл и до Министерството на правосъдието. В него бизнесменът посочва конкретни примери, уличаващи Иван Гешев в престъпно бездействие и прикриване на икономическите престъпления, както и за репресиите спрямо него от страна на прокуратурата.

БРРД и БОЕЦ разполагаме с входящия номер и текста на сигнала. Георгиев прави и други скандални твърдения за действия на Гешев по делото КТБ, за които обаче няма документално потвърждение или втори свидетел.

БРРД опита да се свърже с адв. Велимир Атанасов, който е бивш съдия от Софийски районен съд, напуснал системата през 2008 г. Той не отговори на многобройните ни повиквания по телефона.

Службата за връзки с обществеността на прокуратурата не отговори на изпратените от нас въпроси.

Девето джудже – Главен прокурор

Историята с “Жоси” силно напомня казуса с фирмата “Изамет”, разказан от бизнесмена Илия Златанов пред АКФ и Биволъ преди две години и станал популярен като “Осемте джуджета”.

Златанов търси помощта на Петьо Еврото, за да реши чрез прокуратурата  бизнес конфликт със собствения си син, с когото са съдружници в асансьорната фирма “Изамет”. В замяна той прехвърля част от бизнеса си и плаща в кеш и злато. Специализирана прокуратура обвинява сина му, но впоследствие целия бизнес на Златанов е обсебен от Петьо Еврото и жена му Любена Петрова.

Според разказа на Георгиев – “Жоси”, такава уговорка за разследване на бизнес конкурент и съдружник е имало с Иван Гешев. Последвалите събития обаче водят до “опраскването” на самия Георги Георгиев.

Присадашки не само успява да се разпорежда еднолично с “Жоси”, но и да обяви фирмата в несъстоятелност. Това става чрез дълг от 1,5 млн. лв. към банка, изкупен от фирма на жена му –  “Моника 871” ЕООД. През 2020 г. дългът е цедиран на новосъздадената фирма “ИМС 2020” ЕООД. Собственик на “ИМС 2020” е Иванка Славкова, близка до Присадашки. Справка в Имотния регистър показва, че през 2001 г. сем. Присадашки продават апартамент в София на семейство Славкови.

Дългът е обезпечен с многобройни имоти и производствената база на “Жоси”, която в миналото беше един от големите производители на млечни продукти, изнасяни и в чужбина. Предстои публичен търг за разпродажба на активите на фирмата.

Все пак съдебните претенции на Присадашки срещу решението той да бъде изключен от “Жоси” и като съдружник да встъпи Стоимен Гешев са окончателно отхвърлени с решение на ВКС номер 306 от 17.10.2018 г.

Към момента няма пречки вписването в Търговския регистър, замислено от Иван Гешев през 2014 г., да бъде реализирано. Това обаче ще направи Георги Георгиев и Стоимен Гешев длъжници на НАП. Според регистрите на приходната агенция “Жоси” дължи 555 705,96 лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар