Ню Йорк Таймс: Българската полиция задържа журналистите, които се занимават с измами с фондове на ЕС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двама журналисти бяха задържани за една нощ от българската полиция, след като намериха изгорени и нарязани документи, които разкриват измами, включващи средства от Европейския съюз, съобщи един от журналистите днес.

Българските власти потвърдиха, че двамата са били задържани и освободени.

Атила Биро, разследващ журналист в сайта “Rise Project Romania” каза пред Асошиейтед прес, че заедно с колега от българския разследващ сайт “Бивол” се отправили за репортаж и пътували до област югозападно от столицата на България в четвъртък вечерта.

В едно поле казва Биро,  той и Димитър Стоянов са намерили чували с документи, някои изгорени а други раздробени.

Докато правили снимки, полицията се появила и сложи белезници, както и събрала чувалите

Той казва още, че двамата са били отведени в полицейско управление и освободени рано в петък. Биро допълние, че полицията му е казала, че е бил задържан, за да бъде “идентифициран”.

Националната омбудсманка на България Мая Манолова, която отговаря за защитата на правата на гражданите, нарече задържането на журналистите “незаконно и без достатъчно основания”.

Тя призовава за “пълното разледване по случая”, както и виновните да бъдат наказани, ако има нарушение.

“Неуспехът на властите да обяснят причините за задържанията оставиха у българите впечатлението, че е имало опит да се предотврати журналистическо разследване”, каза Манолова.

От Бивол заявиха, че разследват корупцията на високо равнище и че са информирали антимафийската полиция, че документи и компютрите са били изнесени от офисите на замесените в далаверите хора.

източник

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар