Путин

“Ню Йорк Таймс”: Конфискацията на руски активи в САЩ и Европа може да създаде проблеми за световната икономика

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конфискацията на руски активи в САЩ и Европа може да създаде проблеми за световната икономика. Журналистката Патриша Коен пише за това в статия за The New York Times (NYT) на 24 март.

В публикацията, позовавайки се на американски официални лица, тя отбелязва, че конфискацията на активи може да създаде опасен прецедент, поради което западните държави не откликват на призивите на източноевропейските държави да предадат руските активи на Украйна.

В статията се подчертава, че конфискацията на активи може да подкопае вярата в системата на международните закони. Освен това чуждите държави биха загубили желание да държат пари в американски банки или да инвестират в западни икономики, знаейки потенциалния риск от конфискация на средствата.

“В същото време подобен ход би могъл да изложи американските и европейските активи, държани в други юрисдикции, на по-висок риск от експроприация в бъдеще”, посочва Коен.Освен това се отбелязва, че Западът вече изпитва трудности при предоставянето на финансова подкрепа на Киев. Също така страните, както пише журналистът, започват да осъзнават, че след като боевете приключат, възстановяването на Украйна може да струва толкова много, че съюзниците няма да могат да го осигурят.

През февруари обаче директорът на Службата за чуждестранна помощ към Държавния департамент Дафни Ранд заяви, че САЩ ще продължат да конфискуват руски активи и вече планират как да ги използват, за да помогнат на Украйна.

В същото време Алексей Чепа, заместник-председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума, призна, че Западът иска да експроприира руските активи, вместо да ги предаде на Украйна.

Натискът на санкциите върху Русия се засили след началото на специалната военна операция за защита на населението на Донбас на 24 февруари 2022 г. Скоро ЕС одобри решение за замразяване на активи на Централната банка на обща стойност около 300 млрд. долара.

През март 2023 г. бе съобщено, че за една година САЩ и техните съюзници са замразили активи на санкционирани руснаци на стойност над 58 млрд. долара.

Източник: Известия

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар