Кирил Петков

Нямаме газ, предприятията ще затворят, ако някой ще се прави на мъж – не за наша сметка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В индустрията много предприятия ще затворят, защото ако изобщо има газ, той ще е много скъп. До момента имаме за част от август осигурен газ, за септември и нататък, включително и за нагнетяване в Чирен, имаме 1/3 от количеството, а мазут имаме за 10 дни. Това обясни председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев пред bTV, след като КЕВР утвърди рекордна за България цена на газа от 186,17 лв./MWh или с 30% увеличение.

“45% газ е за големите предприятия, като добавим и малките – минават над 50%. Това е равномерен профил, през цялата година, 12 месеца, по 1,2 терават часа месечно. В момента потребяват газ 3 пъти повече само предприятията, отколкото е евтиният газ. Тоест 1/9 ни е евтин газ, а осем девети – на спот пазара – в момента е около и над 300 лв”, заяви Велев и продължи:

“Ние за август месец не сме купили за цялото количество на цените от миналия месец, които бяха по-ниски. Новите добавки, които ще купуваме, са на тази цена, ако искаме да имаме газ за целия месец изобщо. Тоест газ няма, но този, който го има, е много скъп. Ще стане 3/9 евтин, когато заработи интерконекторът Гърция-България, надяваме се”.

По думите му сме се отказали от дългосрочен договор, от който месечно губим по около 125 милиона лева заради отказа.

“В същото време ние се отказваме от дългосрочен договор, който ни дава стабилност и в който 30% от цената е такава, каквато е на азерския газ. Тоест месечно при тези цени ние губим около 125 милиона лева от този свой отказ. И ако някой иска да се прави на мъж, на голям храбрец и инат, нека да не е за наша сметка!”, категоричен беше председателят на УС на АИКБ.

Попитан дали имаме алтернатива, за да не сме зависими от руския газ, Велев отговори следното:

“Какво значи да зависим? ЕК, еврокомисарят, отговорен за енергетиката, и днес дава интервю, че ние правим така, че до края на десетилетието да станем независими от руския газ. Тоест ЕК казва “ние ще сме зависими от руския газ до края на десетилетието, въпреки че ще правим икономии, ще стоим на студено, ще се къпем по-рядко, ще правим ВЕИ-та и т.н.”.

Според него българските управляващи се правят на “по-големи европейци от Германия, Франция, Италия и Австрия”.

“Пак повтарям, нека да направим като Германия, Франция, Италия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария… те не са ли европейски страни? Защо те са загрижени за своята индустрия, за своите граждани, а ние се правим на големи храбреци – за чужда сметка”, подчерта Велев.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар