Няма да вдигат цената на винетката, но може да скочи таксата за камиони и автобуси

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на винетките няма да се вдига и това не се обсъжда в момента. Това гарантира регионалният министър арх. Виолета Комитова.

„За винетките не е ставало дума за повишаване на цената“, категорична е тя, съобщава пресцентърът на МРРБ. В момента леките коли осигуряват 75 на сто от приходите в тол системата. Само една четвърт от приходите – около 80 млн. лв., идват от тежкотоварния трафик като камиони и автобуси. А пропорцията трябва да е обратната, защото тежките камиони рушат повече пътната настилка, мнението на регионалната министърка. От планираните 1 млрд. лв. приходи са събрани само 380 млн. лв. през 2020 г., казва още Комитова.Според Комитова е установен и още един дефект – системата за тол таксите е разпростряна едва върху 3000 км от пътищата у нас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Първоначалният замисъл е бил да обхване 16 000 км. Отделно само част от всички поставени камери са следили трафика върху тези 3000 км. Затова едно от първите неща, които вече са променени, е да се увеличи броят на камерите, които следят трафика. В резултат се отчита и леко повишаване на събраните пари.


Втората мярка, която в момента продължава да се обсъжда, е разширяването на обхвата на пътищата. „Още обмисляме – от 3000 км на 6000 км ли да минем или на 16 000 км. Това е гъвкаво решение. Възможно е с подготовка и организация да обхванем по-голяма част от пътната мрежа“, обясни министърката по „България Он Ер“.

Като трета мярка тя посочи възможността за леко повишаване на таксите за камиони и автобуси. „Давам пример – един автобус от Бургас до София плаща 3,60 лв. тол такса за преминаване през 360 км, или по 1 стотинка на километър. Но от една стотинка надолу не можем да сваляме, още обмисляме през колко стъпки да стане повишаването“, коментира арх. Комитова. Това обаче е в процес на обсъждане и не е на дневен ред“, заяви Комитова.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар