Няма да има нов световен ред, но вече няма да зависи само от един

Няма да има нов световен ред, но вече няма да зависи само от един

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, въпреки издадената няколко дни по-рано от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на Владимир Путин потвърди, че за Китай отношенията с Русия са основен приоритет. Независимо, че решенията на съда в Хага нямат никаква юридическа стойност за държави, които не са членове на МНС, каквито са Русия и Китай, решението за арест на Путин е политически негативно за Москва, но негативно и за развитието на евентуален мирен процес в Украйна. Това решение ограничава възможността за каквито и да било контакти на най-високо равнище на руския президент с представители на страни от Западна Европа, каза Любомир Кючуков, зам. министър на външните работи от 2005 до 2009 г. Той уточни, че САЩ също не са членове на МНС и припомни случай от преди 3 години, когато съдът в Хага започна разследване на американски военнослужещи заради действията им по време на войната в Афганистан. В отговор Вашингтон наложи санкции на съда и е забрани достъп до САЩ на разследващите прокурори.

След края на Студената война, ставаме свидетели на вторична тенденция към двуполюсност на света, в която борбата за глобално лидерство сега е между Китай и САЩ, каза Кючуков. През последните години тя напусна полето на икономическото и търговското съперничество и стана всеобхватна, като погълна политиката, сигурността и международните организации. Според него това е дългосрочен процес, който ще определя динамиката на международните отношения през следващите десетилетия. А Русия, в условията на война в Украйна, е зависима от Китай, който стана основен канал за реализация на руските енергоресурси и достъп до световните финансови пазари. От друга страна, допълва дипломатът, войната в Украйна “снабди” САЩ и Китай със силни, но зависими от тях съюзници, каквито сега са Европа и Русия.Любомир Кючуков цитира доклад свързан с международната военна помощ за Украйна според който, България изпреварва всички големи европейски страни и се нарежда веднага след САЩ, Полша и трите балтийски страни.


  • Защо е невъзможно Москва и Пекин да изградят нов световен ред?
  • Каква е причината китайският мирен план за Украйна да се игнорира?
  • Коя е следващата потенциална “гореща точка” на сблъсък в света?
  • Върви ли светът към война?

Отговорите на Любомир Кючуков, гледайте в политическия подкаст “Директно в новините” със Стефан Кунчев.

Визитка

Любомир Кючуков е дипломат от кариерата. Заместник-министър на външните работи от 2005 до 2009 г. в кабинета на Сергей Станишев. От 2009 до 2012 г. е посланик в Лондон. От 2012 г. е директор на Института за икономика и международни отношения.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар