Няма да подкрепим Швеция и Финландия за НАТО, докато не изпълнят ангажиментите си, отсече Ердоган

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Анкара няма да подкрепи членството на Швеция и Финландия в НАТО, докато двете страни не изпълнят ангажиментите си за борба с тероризма и няма да направи отстъпки по този въпрос. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизия TRT.

„Докато Швеция и Финландия не прекратят подкрепата си за терористични организации, те не могат да очакват от нас положително отношение относно членството си в НАТО. Нека никой не очаква от нас отстъпки по този въпрос“, каза той.

 

„Не е толкова лесно, колкото изглежда, ако си мислят, че ще бъдат приети в НАТО веднага. Меморандумът, подписан в Мадрид, е само покана и ние заявихме това на всички наши колеги от НАТО. Ако ситуацията не се промени, турският парламент няма да одобри протокол за присъединяване на северните страни към алианса“, допълни турският президент.

 

Външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха на 28 юни в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид меморандум за премахване на пречките пред присъединяването на скандинавските страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално Кюрдската работническа партия (ПКК), нейните разклонения и ФЕТО, които Турция смята за терористични организации.

 

Първоначално турските власти поискаха от Швеция и Финландия да поемат писмени ангажименти във връзка с борбата с тероризма.

 

Двете скандинавски страни подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар