Няма никакво значение, че някакъв ръб ще смени Нено. Никакво, защото нищо няма да се промени.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ще има ли още оставки? Кого ще предложи ВМРО за министерското място на арестувания Нено Димов? Стабилна ли е уравляващата коалиция? Какво ще стане с вота на недоверие, поискан от БСП? Ще изкара ли мандата кабинета „Борисов 3“? Ей такива неща вълнуват набързопроизведени професори, появяващи се всяка сутрин по телевизора.

Истински таласъми, ви казвам, нахълтват в домовете ни и вият като зазидани жени*… Как не се наситиха да се любуват на себе си, как не си омръзнаха, как не помислиха, че досадиха ужасно. Проф. Антоанета Христова, доц. Татяна Буруджиева, проф. Мария Пиргова, всичкознаецът Георги Харизанов и още неколцина. Ако убият някого – цъфва Ботьо Ботев, прочул се с не едно неразкрито престъпление (убийството на Илия Павлов, на Андрей Луканов, тройният убиец от кв. „Гео Милев“ и пр.) Аман, би изревал всеки нормален човек, но такива май не останаха.

 

Няма никакво значение, че някакъв ръб ще смени Нено. Никакво, защото нищо няма да се промени.

Освен, че ще се спаси коалицията за още някой месец. Политически клизми са това, не управленски решения.

 

Проблемите са други. Например, защо за министри често се назначават семпли, неможещи хора. Поста ги прави арогантни, но от друга страна безполезни, вредни и опасни.

Водната криза е доказателство за това. Три министерства не са успели да предугадят, овладеят и решат проблема. Това не касае само Перник, голяма част от страната е застрашена. Отнася го Нено, а за Емил Караниколов и дадените му 500 млн лева за ремонт на язовирите нито дума. Що така? Да ги покажат тези ремонти, да ги видим.

 

А Кирил Ананиев? Измъкнаха го от финансовото министерство и го бучнаха в здравното. Министър. И резултатът е плачевен. Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев го каза вчера много ясно: умишлено завишаване на цени на лекарства, ненормално голям брой болници, манипулации с решаване проблемите на медсестрите и пр. Когато бюджетар поеме здравеопазването – резултатите са такива.

 

Хиляди тонове боклуци от Италия, смесени вероятно с тонове дрога, „паркират“ в България. Как са минали граници, пристанища, митници? Властта мълчи, мълчи и мафията. Да не са заедно? Главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са в Галиче по следите на 17-годишен убиец-изнасилвач – вече заловен, – но не и по следите на мафията, застрашаваща екологията на половин България. Приоритети, няма що,

 

И в тази ситуация кабинетът гласува 55 милиона за нов луксозен правителствен самолет. Седмица по-късно правителството внася в Народното събрание предложение отново да има правителствена болница. Със съответните привилегии. Защото не може баровците от властта да се мешат с плебса.

 

Какво е това: наглост, безочие, откъсване от действителността, погазване на морала? Нищо подобно. Това е модел на поведение и управление.

 

Не се стремете прекалено към парите, властта и славата. Един ден ще срещнете човек, за когото тези неща нямат никакво значение. И тогава ще разберете колко сте бедни. Казал го е Ръдиард Киплинг.

Това нашите властници няма да го разберат, но може би ще обърнат внимание на една сталинова мисъл: Властта не разваля хората. Обратно – най-некачествените повече от всички се стремят и участват във властта. Но те, нашите управници, не са такива. Те просто много обичат да манипулират и крадат.

 

Затова над 2 млн българи избягаха от родината. 1,4 милиона живеят под чертата на бедност. Живеем най-кратко, умираме най-често, боледуваме най-много. Но пък имаме два атомни реактора в найлони на склад, полагаме по 5-7 км газопровод на ден, играем хора за Гинес, евродепутатките ни се омъжват за заможни западняци, членуване в НАТО и ЕС, но лъскаме… чепиците на Путин. Най-бедни сме, но с най-лукс управници. Това е бедна България за разлика от богатите държави.

 

Делим се две категории: едните летят и ги лекуват в лукс, останалите – на холтер, защото сърцето им хлопа…

 

Един ден небето ще се стовари върху нас, да не се чудите защо.

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

*таласъм – зъл, невидим дух, произлизащ от зазидана жена, която плаче, вика или пее, според български народни поверия

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар