Няма срутване на АМ Хемус, строителите сами си бутнали насипа – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма срутване на АМ Хемус, строителите сами си бутнали насипа

Фейсбук/Мая Манолова

„Няма срутване, няма свличане. Съоръжението си е здраво. И не става въпрос за 600 метра, а за 46 метра“. Това заяви представителят на изпълнителя на проекта на участък от магистрала „Хемус“ инж. Асен Тодоров. „Ние сами го срутихме, от месец и половина отнемаме от насипа, за да изградим допълнителни укрепителни мероприятия, защото открихме високи подпочвени води. Преценихме, че е по-адекватно и добре да го срутим, за да отводним. Отсечката не беше напълно завършена и когато се установиха високите подпочвени води заради проливните снеговалежи и дъждове, се прие да се направят допълнителни мероприятия“, каза Тодоров.

Според документ на МВР Търговище, публикуван във Фейсбук профила на Мая Манолова, става въпрос за преизграждане на мост в участък от 60 метра. 

Въпросният участък от магистрала „Хемус“ е между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Той се строи от август 2018 г. и трябваше да е готов през пролетта на 2020 г., но се бави по вина на държавата – неприключили отчуждителни процедури и археологически разкопки. Строител на обекта е ДЗЗД „Хемус 16320“. Дружеството е избрано с обществена поръчка, а не с инхаус възлагане. Договорът за 16-те  илометра магистрала е за 143.7 млн. лв. с ДДС. В обединението влизат фирмите „Инфра експерт“, „Пътинженерингстрой-Т“, „Автомагистрали –
Черно море“ и Трансконсулт-22″.

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ „Хемус“, накрая стигат до един обикновен човек, каза тази сутрин зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов пред бТВ. 

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар