бус

Н. Пр. Митрофанова попиля Кирил Петков с няколко фотоса и публикация във Фейсбук

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб „Царевна“ са евакуирани с помощта на властите в ДНР и руската армия. Това съобщава посолството на Русия в България на своята страница във Фейсбук, като цитира изявление от Донецката народна република (ДНР).

„На 13 април т.г. с помощта на Народната милиция на ДНР съвместно с Въоръжените сили на Русия евакуираха 15 членове на екипажа на товарния кораб „Царевна“: сред тях 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна. Чуждестранните моряци са изпратени в Донецк, властите на ДНР им оказаха необходима подкрепа, настаниха ги в хотела и осигуриха с храна.

Министерството на външните работи на ДНР, на свой ред, започна да извършва всички необходими процедури за организация на пътуване на евакуираните моряци в техни държави. Съвместно с руските колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички евакуирани от мариуполското пристанище граждани у дома им, към роднини и близки хора, колко възможно по-скоро“, пише в изявлението на властите в ДНР, цитирано и от посолството на Русия в София.

Премиерът Кирил Петков обяви вчера, че 14 български моряци и един украинец от екипажа на българския кораб „Царевна“ вече са извън пристанището на Мариупол, като излъга, че това било негова заслуга.

 

До момента българските власти не съобщават подробности за спасителната акция с оглед безопасността на моряците ни.

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев обаче беше категоричен, че няма как те да бъдат изтеглени от Мариупол без съгласието на руската страна.

Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, да бъдат евакуирани нашите моряци.

„Работи се усилено българските моряци, които вчера бяха евакуирани от кораба „Царевна“ в Мариупол да се приберат благополучно“, заяви днес държавният глава Румен Радев.

„Знаете, че обстановката е много сложна, но най-важното е нашите моряци да се приберат живи и здрави. Работи се усилено по този въпрос. Нека оставим коментарите, когато това бъде факт“, допълни президентът.

 

Българските моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб „Царевна“ все още са в Украйна, но на безопасно място, съобщи и управителят на фирмата, наела екипажа Николай Стефанов пред БНТ.

Корабът, с петимата, останали на борда му моряци, е блокиран в Мариупол вече 50-ти ден.

До два дни очакваме евакуираните български моряци от кораба „Царевна“ да се върнат в родината със самолет. Собственикът на компанията, която оперира кораба, отново отказа коментар за маршрута, по който ще се приберат моряците с обяснението, че тази информация може да ги застраши. Той каза още, че евакуираните ще бъдат в пълна безопасност едва, когато напуснат Украйна.

В момента на кораба „Царевна“ по свое желание остават капитанът, старши помощникът му и още 3-ма моряци, отговарящи за поддръжката на корабните системи. Двама от тях са украинци. Те имат достатъчно храна и вода, съобщава dnes.dir.bg.

И в този случай, когато на борда на кораба са само 5-ма моряци, има план за действие, който се изпълнява. Все още не се знае колко време плавателният съд ще остане в Мариупол, тъй като пристанището не работи, подходите към него са минирани, има и два потопени крана. А това по всяка вероятност означава, че „Царевна“ ще остане още дълго в Мариупол. Според експерти, когато е възможно корабът да напусне порта, на борда му ще трябва да се качат още моряци.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар