Митрофанова

Н. Пр. Митрофанова свика родителска среща: Училището ще работи въпреки изгонените руснаци

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Външно на Теодора Генчовска всъщност успяло да запази от изгонване 25 учители

Училището към руското посолство ще работи и през започващата през септември учебна година въпреки изгонените от България руски дипломати.

Този ангажимент е поела посланичката Елеонора Митрофанова на свикана от нея родителска среща, разказаха пред “24 часа” участници в разговора. Посланичката успокоила родителите, сред които има и много българи, че учебна година ще има.

В началото на юли правителството на Кирил Петков изгони 70 дипломати и служители на руското посолство.

Страната напуснаха общо над 185 руснаци,

сред тях и много преподаватели в руското училище. Реално в посолското школо почти не са останали преподаватели и то бе затворено, без да има информация дали ще отвори наесен.

Заради затварянето на училището председателят на АБВ Румен Петков се срещна тогава с посланик Елеонора Митрофанова. Десетина майки и бащи, шокирани, че децата им остават без училището си, се бяха оплакали на Петков. Той бе сред най-бурните критици на решението на правителството за прогонването на дипломатите, участва в организирането и на протеста пред посолството, преди семействата на руснаците да отпътуват.

 

След изгонването на руските дипломати и затварянето на училището Митрофанова дори заплаши с пълно закриване на посолството в София. В последните две седмици обаче руската посланичка стана доста по-мека в изказванията си в очакване на служебния кабинет, който тази седмица започна мандата си. Русия не може просто така да загърби отношенията си с България, заяви Митрофанова в интервю за агенция ТАСС в края на юли.

“Отношенията се поддържат само на техническо равнище, ние работихме по освобождаването на българските моряци, които бяха затънали в Украйна, договаряхме прелитане на самолети, решавахме въпроса за работата на училището към посолството на Русия, което въпреки цялата сложност на ситуацията все така продължава работата си в София в пълен обем. Но

нормален диалог, по-точно диалог изобщо между България и Русия няма”,

разказа Митрофанова пък пред телевизията “Россия 24”.

Министерството на външните работи на България всъщност е съдействало на руското посолство да запази 25 от учителите в посолското училище. Това става ясно от стенограма на заседанието на Министерския съвет на 28 юли, в която се обсъжда закриването на българското консулство в Екатеринбург.

“За щастие обаче, ние успяхме да им окажем съдействие те да запазят 25 души, местни лица, като част от училището, което имат в България. Това ни дава възможността съответно ние да имаме същия брой лица, които да са обслужващ персонал в Москва. Тъй като разбирам, че спрямо поредната група от нови неприятелски държави, които бяха обявени преди няколко дни, те имат претенции спрямо техния обслужващ персонал. Така че ние в този случай имаме един положителен и изпреварващ ход”, докладва на заседанието зам.-министърката на външните работи Ирена Димитрова.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар