ОАЕ проучват инвестиционни възможности в ядрената енергийна инфраструктура на Европа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се обърнали към някои европейски страни, включително Великобритания, за да оценят техния интерес към инвестиции в ядрената им енергийна инфраструктура, според източници, запознати с преговорите. Това пише изданието Euractiv.

Оттам посочват, че Емирставата разглеждат възможността държавната компания Emirates Nuclear Energy (ENEC) да се включи като миноритарен инвеститор в европейски активи за ядрена енергия, като се позовават на техни източници.

“ENEC има амбиции да стане международна компания за ядрена енергия, притежавайки миноритарни дялове в ядрена енергийна инфраструктура на други страни, без да ги управлява”, поясняват източниците пред Ройтерс.

Изданието пише, че през декември ОАЕ и Великобритания са подписали меморандум за разбирателство за гражданското ядрено сътрудничество на срещата на върха на ООН за климата в Дубай, където повече от 20 държави се ангажираха да утроят ядрения си капацитет до 2050 г. Великобритания търси допълнителни частни инвестиции в широкомащабния ядрен проект Sizewell C, който се изгражда от френския енергиен гигант EDF в Югоизточна Англия.

“Sizewell C е важна част от дневния ред на Обединеното кралство за нашите планове за евтина, чиста и сигурна електроенергийна система”, е заявил говорител на британския отдел за енергийна сигурност пред Ройтерс.

Като част от “плановете за международен растеж и инвестиции, ENEC работи с множество партньори, за да проучи възможностите за сътрудничество както в нови граждански ядрени проекти, така и в граждански ядрени технологии и свързаните с тях технологии за чиста енергия като чист водород”, се казва в изявление на ENEC до Ройтерс.

Обединеното кралство и EDF се готвят да осигурят 20 млрд. паунда за проекта Sizewell C до края на годината, съобщи енергийното министерство на Обединеното кралство пред “Файненшъл таймс” през януари, без да споменава имената на инвеститорите.

ENEC управлява изграждането на единствената атомна електроцентрала в ОАЕ, която беше построена в Абу Даби от Korea Electric Power Corp (KEPCO), и започна търговски операции през 2021 г.

Няколко европейски страни стремят се към разширяване на ядрената енергия, като нискокарбонов източник на енергия, с цел постигане на амбициозни климатични цели и разработване на алтернативи на руските енергийни доставки.

3e-news.net/bg

Държавите от Европейския съюз са разделени по въпроса за използването на ядрена енергия, която падна в немилост поради опасенията за безопасност след ядрената авария във Фукушима, Япония, през 2011 г.

Липсата на инвестиции, превишаването на разходите и забавянето на проектите също усложняват последните проекти.

Подкрепата от страна на ENEC, от богатата държава в Персийския залив, може потенциално да помогне за преодоляване на инвестиционните предизвикателства. Въпреки това може да се сблъска и с политическо съпротивление срещу инвестициите в толкова чувствителна област.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар