Обвинителите на Балканите: Политическият натиск срещу независимостта на прокуратурата е недопустим (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Натискът срещу независимостта на прокурорите е недопустим. Особено този, който идва от политиците. Това е един от изводите от провелата се дискусия в рамките на Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“. Конференцията започна днес в София.

Ефективната прокуратурата е най-голямата гаранция за върховенство на правото, доверие в институциите и просперираща икономика, смятат държавните обвинители от региона.Акцент в разговорите беше поставен и върху ползите от демонстрираното през последните години ефективно взаимодействие между прокуратурите от Балканския полуостров, което има основно значение за ефективността на националните съдебни системи.


С думите, че най-доброто оръжие е личният професионален контакт между колеги прокурори, което прави по-ефективна работата им в борбата с престъпността, главният прокурор Иван Гешев отри форума.

Той изрази увереност, че споделянето на най-добрите практики от работата на отделните национални прокуратури, „ще бъдат изключително полезни при намирането на възможните решения и справяне с предизвикателствата за постигането на все по-високи резултати в борбата с престъпността и особено трансграничната престъпност„.

Турският главен прокурор Бекир Шахин подчерта, че успехът в борбата с трансграничната организирана престъпност е възможен само при създаване на механизми за сътрудничество между прокурорите, директен контакт и координирани действия.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев напомни, че прокурорите трябва да знаят, че могат да си вършат работата без политически натиск и страх и затова е необходимо да отстояват с категоричност своята независимост в рамките на съдебната власт.

Чрез видеоконферентна връзка приветствие отправи и президентът на „Евроджъст“ – Ладислав Хамран, който увери участниците във форума, че сътрудничеството с балканските държави е приоритет за институцията.

За участие във форума в българската столица пристигнаха главният прокурор на Турция Бекир Шахин, на Република Северна Македония Любомир Йовески, на Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Босна и Херцеговина. Онлайн в срещата участва и зам.-главният прокурор на Черна гора – Миланко Каянич.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар