Обединените арабски емирства ще изстреля свой луноход

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Луноходът „Рашид“ на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян на 30 ноември от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, предават ТАСС и БТА, като цитира съобщение на Космическия център „Мохамед бин Рашид“.

Новата дата за изстрелване на първата лунна мисия на ОАЕ е 30 ноември … от базата на космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал„, се казва в публикация в профила му в Тутиър.Изстрелването на апарата обаче може да бъде отложено заради метеорологични условия или други обстоятелства.


По-рано бе съобщено, че луноходът на ОАЕ трябва да бъде изстрелян на 28 ноември.

На 13 октомври от „Мохамед бин Рашид“ обявиха, че са приключили тестовете на апарата и готовността му за полет.

Според изданието „Гълф нюз“ екип от специалисти от Космическия център „Мохамед бин Рашид“ на ОАЕ вече е във Флорида.

Разработката на спускаемия апарат, който ще достави на Луната „Рашид“, е на японската компания „Айспейс“ („Ispace“). Той ще бъде изстрелян с ракета носител „Фалкон 9“ на компанията „СпейсЕкс“. Очаква се полетът да продължи около пет месеца.

Мисията е част от стратегията на ОАЕ да се превърне в значим играч в космическата надпревара. Ако е успешна, ОАЕ ще се присъедини към САЩ, Русия и Китай. Засега само тези три страни са успели да изпратят свой апарат на лунната повърхност.

Сателит на ОАЕ вече обикаля около Марс с цел изучаване на атмосферата на Червената планета. Той е в орбитата й от февруари 2021 г.

Ровърът „Рашид“ трябва да изследва лунната повърхност. 10-килограмовия апарат е снабден с две камери с висока резолюция и много други инструменти.

ОАЕ имат амбицията да изградят човешка колония на Марс до 2117 г.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар