Обещаха допълнително 300 млн. лева за земеделци и животновъди

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

300 милиона лева извънредно национално финансиране ще има за земеделските стопани и животновъдите. Решението е било взето снощи на коалиционния съвет. Това обяви в Горна Оряховица министърът на земеделието Иван Иванов, цитиран от БНР. 

Предвиден е сериозен финансов пакет за подпомагане на производителите на свинско и на пилешко месо, за да бъде преодолян дисбалансът от свръхпроизводството и вноса на месо, защото в търговските вериги у нас българското месо е 30%, посочи земеделският министър Иван Иванов.„Ние сме общ европейски пазар и не можем да регулираме, т.е. да спираме чуждестранния внос, но целта ни е да помогнем на нашите земеделски производители и на производителите на свинско и пилешко месо, български, за да има устойчиво предлагане на качествено българско месо.“


Предвидено е достатъчно финансиране и за борба с градушките, каза още аграрният министър и призова земеделските стопани, които имат унищожени площи, да подават документите си за изплащане на компенсации.

„Тази година има изключително сериозен ресурс. Към момента, средствата с които ние разполагаме, са 13,5 милиона, както за ракети, така и за самолетен способ. Почти е покрита цялата територия на страната.“

Знаете, че тази година за първи път направихме този ход да покрием под 100% от пострадалите площи, това е един добър знак към българските земеделски производители. Аз ги призовавам да подадат заявления за своите пострадали площи, които са поразени от градушката, за да постъпим час по скоро към обработване на документите, изплащане на обезщетенията“, коментира Иван Иванов, цитиран и от БНТ.

Тази година не се очаква зърнена криза, а хлябът ще запази цената си с нулевата ставка на ДДС, поясни още министър Иван Иванов.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар