Облекчават се процедурите за присъединяване на потребители към ВЕИ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народното събрание облекчи процедурите за присъединяване на потребители към възобновяеми енергийни източници и въведе плащане на парична гаранция за инвеститорите. 

С окончателните промени в Закона за енергията от възобновяемите източници общините се задължиха да разкрият центрове за административно обслужване на граждани в изграждането и поддържането на обекти и съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници.Депутатите опростиха издаването на разрешителни и окончателно записаха срока за процедурите по присъединяване към енергиен обект, от подаване на искането до сключване на договора за присъединяване, да е шест месеца. 


С поправките в Закона се въведе и специална тарифа за инвеститорите, според която в тримесечен срок от получаване на становище за условията и начина за присъединяване по подаденото заявление, ще трябва да се заплати гаранция в размер на 50 000 лв. за всеки мегават присъединена мощност на бъдещия енергиен обект. 

Сумата ще се внася в “Електроенергийния системен оператор”, като целта е да се спрат злоупотребите със спекулативните инвеститорски намерения. 

Платената гаранция ще се освобождава при присъединяването на обекта, като съответният оператор ще може да извърши прихващане с дължимата от производителя цена за присъединяване.

Остава изискването за предварителен договор и за новите ВЕИ проекти. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар