Обратно към корените. Но какво са “корени”?

Обратно към корените. Но какво са “корени”?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 120 хиляди души се връщат от емиграция обратно в България до пролетта на първата година на пандемията, според доклад на Европейския съвет за външна политика (ECFR). Причината „желание да съм с близки“ надделява и има 46% от отговорите над, например, „загуба на работа“ с 32%. Не е труден анализът – хората, които се завръщат имат чувство за принадлежност към семейството, приятелите, социалния си кръг в България. Какво още обаче са „корените“? Какви са хората, които успяват в чужбина и след това се завръщат в родината си? Кои са формите на пътя обратно? Тези въпроси се обсъждат в новия епизод на подкаста на Dir.bg – „Trendy“. 

И още – как се формират корените? Ако си роден в Куба, детството ти е преминало в пътешествия, а живееш в България? А обратно – роден си в България, но пътуваш по света?Поводът за разговора е новата книга „Завърналите се“ на журналистката и автор на едноименното предаването по Bulgaria ON AIR – Петя Кертикова.


Чуйте аудиото!

Още за книгата:

„Завърналите се“ представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория. Всички те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съвсем съзнателно са решили да се завърнат в родината си. Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома.


Снимка: AMG Publishing

Запознайте се отблизо със:

Стойко Станев, Весела Димитрова, Мария Цачева и Антон Митов, Адам Иванов, Росица Георгиева, Виктор Жечев, Виолета Велчева, Вилияна Малева, Борислав Петров, Теодора Алексиева, Николая Кръстева, Милен Илиев, Екатерина Лашова, Радина Попова, Асен Кехайов, Нели Манова, Димитър Ташев, Ваня Бонева, Евгений Бенчев, Йонел Илиева, Робърт Желязков

За автора

Петя Кертикова е журналист, водещ на новини и автор на телевизионната поредица „Завърналите се“. Започва кариерата си в редакцията на българската телевизия BiT в Чикаго, САЩ, след което се премества в редакцията на медията в София. През 2018 г. става част от екипа на телевизия Bulgaria ON AIR, където продължава своята авторска поредица и води новинарските емисии.

Родена и израснала в Русе, Петя е дългогодишен състезател по лека атлетика. Носител е на редица златни медали, купи, грамоти и отличия и е бивш шампион на България в дисциплините 800 м, 1500 м и 3000 м гладко бягане. През 2005 г. се класира на 4-то място на 3000 м гладко бягане на Европейския младежки олимпийски фестивал в Линяно, Италия. Завършва средното си образование в Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ в родния си град. Печели спортна стипендия за обучение в Southern Methodist University (SMU) в Далас, САЩ, където придобива бакалавърска степен по телевизионна журналистика. В края на 2016 г. се присъединява към отбора на „завърналите се“ в България. Петя е един от героите на книгата „Хората, които променят България“ (AMG Publishing, 2019) на Даниел Пенев. Постига най-голямата си победа досега на 21 април 2021 г., когато става майка на Йоан. 

Премиерата е на книгата е на 28 април 2022 г. (четвъртък), от 18:30 ч. в литературен клуб „Перото“ (НДК, бул. „България“ 1).


Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Apple Podcasts – Anchor – Pocket Casts – RadioPublic

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар