Общината: Изгорялата сграда да се възстанови в автентичен вид – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Kметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от “Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район “Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид, съобщиха от Столична община. От там допълват, че общината, с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност “Център – Зона А”, запазва сградите на Царските конюшни. 
При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им. 
 В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че “в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство”. Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. 
 През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита “от национално значение”. 
Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. “Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради – на ул. “Шести септември”, на бул. “Васил Левски” и на бул. “Цариградско шосе”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар