Общината плаща 20 млн. лева на година за осветлението на София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

20 млн. лева струва осветлението на София за настоящата година. Това обяви зам.-кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев, който провери как върви подмяната на уличното осветление по ул. “Симеоновско шосе” – от участъка на бул. “Г.М Димитров” до ул. “21 век”, предаде БГНЕС. Крусев обясни, че общината влага 8 млн. лева в подмяна и изграждане на улично осветление, плаща и 5 млн. лв. на поддържащите фирми, които трябва да не допускат да има неработещо осветление в града. Зам.-кметът уточни, че над 7 млн. лева е разходът за електричество. “Около 100 стълба са подменени от началото на годината, които са опасни и наклонени в града. Сменени са и 1000 осветителни тела с нови LED такива като целта ни е в рамките на тази година да спестим около 290-300 000 мегаватчаса енергия. Това означава икономия около 70 000 лева годишно, които може да инвестираме в изграждането на улично осветление там, където няма такова”, подчерта Крусев.

Той уточни, че ремонти на осветлението текат на много места в града, както в квартални градинки, около училища, така и около поликлиники. Крусев каза, че това лято ще бъде изцяло обновено осветлението на надлез “Надежда”. “Там очакваме икономия от 130 000 мегаватчаса заради смяната на телата от такива, които са с натрий към такива, които са LED. Там ще се подобри и осветеността с около 35%. Ще бъдат подменени и 27 стълба, които в годините са били повредени в следствие на пътно-транспортни инциденти. Ремонтът трябва да приключи в рамките на летния сезон. В район Люлин влагаме около 500 000 лева, там се подменя осветлението по “Джавахарлал Неру”, “Захарий Стоянов”, “Луи Пастьор”, заяви Крусев.

Зам.-кметът заяви, че осветлението вече е подменено по бул. “Възкресение” в кв. “Красна поляна”, като предстои да се обнови и по “Константин Величков” като така в отсечката от бул. “Сливница” до бул. “Възкресение” осветеността ще бъде подобрена с 40%. Крусев добави още, че вече е готов и първият перон за споделено движение на трамваи и автобуси по бул. “Константин Величков.

Той обяви, че вече се работи по втория перон, който се намира при парка “Св. Петър и Павел”, а след това ще започне изграждането при ул. “Цар Симеон” и между бул. “Т. Александров” и “Ал. Стамболийски”, където също ще бъде подменено осветлението. Зам.-кметът обяви, че се отпускат около 100 млн. лева за ремонти и поправка на пътната инфраструктура, като в тази сума влизат и големите ремонти. Той обясни, че от вчера е пуснато движението по новоремонтирания бул. “Тодор Каблешков” и там движението вече се осъществява в по две ленти в посока.

“От днес се затваря бул. “Монтевидео” между улиците “Боряна” и “Никола Петков”. За времето на ремонта движението в участъка е преустановено. Плановете са за около месец участъкът да бъде изцяло обновен.

В зависимост от прогнозата в последния уикенд на този месец или в първия на следващия, бул. “Васил Левски” ще бъде изцяло затворен в участъка между “Граф Игнатиев” и Ректората. Тролейбусите ще се движат по бул. “Г.С. Раковски”. През това време за около 16 ч. булевардът трябва да бъде изцяло асфалтиран с износващия пласт. Другата седмица се очаква да се монтират гранитните плочи по “Граф Игнатиев”, а до края на месеца ще бъде изцяло завършен ремонтът на ул. “Солунска” в участъка от бул. “Витоша” до ул. “Христо Белчев”. В началото на август ще бъде затворена отсечката между “6-ти септември” и “Цар Иван Шишман”, както и градинката на “Св. Седмочисленици”, разясни зам.-кметът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар