Община Каварна обяви частично бедствено положение заради заседналия кораб

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Частично бедствено положение е обявено в Община Каварна заради заседналия на 20 септември  моторен кораб „Vera Su“, плаващ под знамето на Панама в района на защитена местност Яйлата край село Камен бряг.

Заповедта на кмета Елена Балтаджиева е и предвид съществуваща опасност от загуба на човешки живот и/или увреждане здравето на екипажа и/или предотвратяване настъпване на значителни неблагоприятни последици за околната среда, свързани със замърсяване на околната среда, съобщиха от пресцентъра на общината.

Частичното бедствено положение влиза в сила от 17 часа днес и се въвежда за срок от 7 дни на територията на:

  • Община Каварна
  • с. Камен Бряг
  • местност Яйлата

Със заповедта се определят и следните мерки за овладяване на бедствието:

1. Предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к „Vera Su“ при поискване от капитана на кораба;

2. При необходимост подсигуряване на медицинска помощ

3. Обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна

4. Организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на НАР „Яйлата“ и защитена местност „Яйлата“

Прекратява се достъпът до „Яйлата“ с изключение на лицата, свързани с изпълнение на мерките.

Междувременно на междуведомствена среща в МВР са набелязали конкретни мерки за освобождаване на заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от вътрешното министерство.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в Добрич и е бил изготвен план за действие, допълват от МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е ръководил срещата. В нея са участвали служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната – Асен Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Представителите на институциите са набелязали конкретни мерки за изпълнение – непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13.30 часа днес е било четири бала/ – предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците в срещата са обсъдили и най-неотложните действия – укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

Районът около заседналия кораб е огледан с хеликоптер, но предвид скалистия релеф на брега властите са преценили, че разтоварването на кораба по въздуха не е безопасно.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар