Община Кюстендил сезира прокуратурата заради високи сметки за ток

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Община Кюстендил ще сезира Окръжна прокуратура и ще поиска проверка на енергийните дружества и доставчиците на електроенергия за необосновано и неправомерно завишени сметки за потребение от общинските звена ток, обяви градоначалникът Петър Паунов.

“Дойдоха ни октомврийските сметки за ток току-що. 411, 60 лв. трябва да платим на мегават час, при положение че миналата година договорът ни беше на 120 лева нощната и 140 лева дневната с ДДС. В момента ни дойдоха сметки от 411 лева, но без пренос, с него отиваме на 469, 50 лева. Незабавно се надяваме да се конструира работеща държава и държавна администрация, и да започнат обезщетения, тъй като не искаме доставчиците да си позволяват да спират в един момент уличното осветление на общините”, каза Петър Паунов.

Кметът посочи, че ще бъде изпратен сигнал за проверка до прокуратурата в енергийните дружества и доставчиците, тъй като справките показват, че има странно лавиране на потреблението в община Кюстендил. Той даде прример със сметката за ток за месец август, която дошла с 60% по-висока като потребление.

“Тъй като отказва в момента ЧЕЗ разпределение да ни предостави потреблението ни за август месец, което според нас много странно се увеличи, за разлика от миналия август на 2020 година – над 60% необяснимо. ЧЕЗ разпределение иска 15 лв. на точка, а ние имаме 467 точки, тоест сума от 200 хил.лв. трябва да платим, за да получим справка. Затова ще помолим прокуратурата да извърши разследване и това източване да престане. Още повече, получаваме едни странни указания от Агенцията по обществени поръчки, тъй като ние веднага се постарахме да сключим договор с доставчик от последна инстанция, за да не отидем на свободния пазар.Тъй като в момента на свободния пазар цената е над 400 лв, на нас са ни фактурирани на 343 лв., представете си какъв марж сме икономисали. Странно от Агенцията по обществени поръчки получихме указания, че трябва да стоим на свободния пазар, докато изберем следващият доставчик, т. с. още 60 лв. повече от парите на всички нас. Затова предпочитаме да влязат компетентните органи и да изяснят кой какви указания ни дава да седим на свободния пазар. Кого облагодетелстваме? Ние не сме на страната на енергийната мафия, борим се за всяка стотинка”, каза още Паунов. 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар