Общински съветник сезира прокуратурата за обидите на Борисов към Рашков, експремиерът се изпуснал

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Столичният общински съветник от “Демократична България” Методи Лалов, който преди години оглавяваше Софийския районен съд, съобщи, че е сезирал прокуратурата за вчерашните обидни нападки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Бившият премиер използва изрази като “пияница”, “нещастник” и “червен сатрап”.  

Заради това Лалов е подал до държавното обвинение сигнал за “хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм”. Той се мотивира с това, че като гражданин и бивш магистрат има задължението да съобщава за престъпления.

Той публикува и сигнала си до Районната прокуратура в Бургас във Фейсбук. Ето какво пише в него:

“На 24.07. 2021 г., в рамките на своя публична проява в село Бата, община Поморие, област Бургас, започнала в 18:24 часа, председателят на ПП “ГЕРБ” г-н Бойко Методиев Борисов, изрече редица неверни твърдения, направи манипулативни внушения и отправи обидни квалификации към свои политически опоненти, сред които и такива, които бяха адресирани към служебния министър на вътрешните работи: “Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо’а да ти кажа, н*щастник такъв!”.

Това публично мероприятие на бившия министър-председател г-н Бойко Борисов беше разпространено чрез излъчване на живо от същата дата и час посредством неговия профил във Фейсбук, като намери и широко медийно отражение и по този начин стана достояние на значителен брой хора, включително на мен.

Въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП “ГЕРБ”, извърши непристойни действия – каза публично в присъствието на значителен брой хора следните думи и изрази, насочени към служебния министър на вътрешните работи: “тоя пияница”, “с гол гъз таралеж ще мачкаш”, “нещастник”. Макар казаното да е насочено към лице, заемащо публичен пост, към което поради това границите на допустимата критика са по-широки отколкото към обикновения гражданин, чрез него г-н Бойко Борисов несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на човека в решението му по делото Обершлик срещу Австрия)”.

Нещо повече, използваният от г-н Бойко Борисов език (същият употребява често подобен в публичните си изяви) е обективно неприличен и унижаващ и чрез него се изразява оскърбително отношение на автора към друго лице”.

Лалов призовава прокурорите да образуват досъдебно производство и да проведет обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК. 

Междувременно в ново включване във Фейсбук Борисов отново обсъжда действията на МВР и Рашков в предизборната камания, като направи аналогия с комунистическия лагер в Белене и прасетата, на които хората са били хвърляни там, но този път заяви: “Недей, че аз вчера се изпуснах и съжалявам”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар