Обявиха кораба Вера Су за потънал

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Корабът „Вера Су“, който заседна край защитената местност „Яйлата“, беше обявен за потънал от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Машинното отделение на товарния кораб е наводнено, в корпусът на плавателния съд има пробойни. Така корабът вече не може да бъде спасен, а само да се предприеме акция за изваждане на потънало имущество.

Това съобщи кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ на брифинг на морската буна в Каварнав понеделник вечер, след като през деня беше направен оглед на кораба от водолази, предаде Медиапул. Машинното отделение е запълнено с вода и корпусът на кораба е компрометиран.

Причината са вратите, които не са с достатъчно добро уплътнение. Така плавателният съд се смята за потънало имущество, обясни той. Корабът е в заседнало стабилно състояние, което не позволява да се пречупи.

Няма как и да потъне повече, тъй като е изцяло легнал на дъното.
Необходимите документи не са били иззети от водолазите, тъй като

обстановката не е позволявала. При първа възможност ще бъде изкарано всичко, необходимо на прокуратурата.

Видеоматериалите и снимките, направени от водолазите, се очаква да бъдат прегледани днес.

Българските власти очакват корабособственика да обяви, че или изоставя кораба, или ще продължи да извършва някаква дейност по извличането му като потънало имущество.

Има възможност да се отворят люковите закрития, за да бъде разтоварен товарът, но операцията ще бъде много сложна.

„С корабособственика нещата са по-сложни, тъй като комуникацията ни е сложна, освен това има правна част, която „Морска администрация“ не може да покрие сама“, каза капитанВенцислав Иванов.

В огледа са участвали и двама души от екипажа, тъй като те най-добре познават плавателния съд. Най-оптимистичната дата за започване на операцията по разтоварване е 1 ноември.

Ще бъдат взети проби както от водата, така и от азотния тор, тъй като има съмнения, че в него има и други вещества, които могат да предизвикат замърсяване. Ще се разследва дали институциите са реагирали навреме и адекватно на ситуацията.

Ситуацията с плавателния съд се е усложнила през последните два дни заради лошото време и вълнението на морето.

Според синоптиците времето ще продължава да бъде дъждовно и вятърът ще продължава да бъде силен и през следващите дни. Метеорологичните условия ще се подобрят чак следващия понеделник.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар