Обявиха три проекта на “Булгатрансгаз” за обекти с национално значение

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството одобри обявяването на три енергийни проекта за национални обекти и обекти с национално значение, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. И трите проекта са на националния газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД и включват разширяване на инфраструктурата за пренос в посока “Юг-Север”.

Проектите, за които е взето решението, са:

  • “Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България”,
  • “Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния”,
  • “Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в източномаришкия регион”.

Чрез реализирането на трите проекта ще се осигури повишаване на капацитета на преносната мрежа в посока от Гърция към България и от България към Румъния, ще осигури необходимата техническа възможност за пренос на нарастващите количества втечнен природен газ в посока от юг на север и ще се създаде възможност добавеният капацитет и развитие на вътрешната преносна мрежа да се използва от по-широк кръг потребители до природен газ в страната, се казва в съобщението.

По този начин ще се постигнат заложените цели в подписания на 19 януари 2024 г. Меморандум по Вертикалния газов коридор между газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, както и изпълнение на Актуализираната пътна карта за енергийна неутралност на Република България.

“С присъединяването на Украйна, Молдова и Словакия проектът за Вертикален газов коридор се утвърждава като стратегически маршрут за пренос на допълнителни обеми втечнен природен газ за региона”, каза изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов по време на подновяването на Меморандума по инициативата.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар