Огненият ад край Петрово превзе 350 дка, бедствено е положението в Старосел

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пожарът край санданското село Петрово, при който загинаха двама горски служители, вече е обхванал около 350 декара площ, каза за БТА директорът на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ инж. Дамян Дамянов. В гасенето участват 80 служители на ЮЗДП, 30 военнослужещи и 20 пожарникари.

Вчера сутринта огнената стихия бушува на двадесет декара широколистна гора. Причината за бързото разрастване на огъня е високата температура и вятърът, посочи инж. Дамянов.

Огнената стихия край Петрово взе две жертви вчера. Двама горски служители загинаха, а трети получи тежки изгаряния. В следобедните часове, когато става инцидентът, двамата служители са били на горски път извън периметъра на пожара, поне на 80 метра от фронта на огъня, посочи инж. Дамянов.

Според директора на ЮЗДП високата температура променя налягането, което предизвиква много силен вятър, който обръща пожара от низов във върхов. По думите му това е станало за секунди. Третият пострадал горски служител е с 24 процента изгаряния, но към момента е в стабилно състояние и няма опасност за живота му, допълни инж. Дамянов.

Под ръководството на Териториално отделение – Сандански при Районна прокуратура -Благоевград вече се води разследване за причиняване на смърт вследствие на предизвикан пожар в горския фонд на Петрово. Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. Текат разпити на свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и досега продължава да бъде опасен, поради което е невъзможно извършване на допълнителни огледи. Формирани са екипи от разследващи.

Снимка: БТА

Бедствено положение след огнения ад в Старосел

Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара. Обявено е частично бедствено положение, съобщи за БТА кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

При пожара, избухнал вчера следобед в с. Старосел, са изгорели шест къщи, няма пострадали хора, а обитателите на изгорелите къщи бяха евакуирани и настанени при техни близки. Започва описването на щетите.

За землището на Старосел щетите са огромни. Изгоряха декари борова гора, ракетната площадка, част от ферма, където е била складирана слама.

Има възрастни жени, обитатели на изгорелите къщи, децата им дойдоха от градовете и си ги прибраха, каза кметът. Има и едно семейство, което прекара нощта при приятели, сега мислим къде може да ги настаним, докато получат помощ, за да си възстановят дома, каза Ганева.

Снимка: БТА

Днес започва разчистването на руините от изгорелите къщи, където има опасност от срутвания и падане на изгорели греди.

Пострадалите трябва да подадат заявления и да очакват помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Друга помощ не виждам кой може да даде и каквото може ще направи общината, каза кметицата Пенка Ганева.

“Хората са стресирани, излезли са навън и обсъждат. Цялото село беше обхванато от дим, а миризмата скоро няма да изчезне и докато има какво да им напомня за случилото се, хората няма да са добре. Важното е, че няма жертви, всичко останало е поправимо”, категорична е Ганева.

“В някои от къщите по двама, в други – сами хора живеят. Тези хора вече няма да могат да живеят на същото място. Колкото до това как ще се възстановят къщите, смятам, че на тези места трудно може” да стане това”, посочи още Ганева.

Вчера с огнената стихия в селото се бориха много екипи, пожарни коли и техника от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” /РД ПБЗН/ от Пловдив, Карлово, Хисаря, Стрелча, Казанлък и др. В гасенето участва вертолет “Кугар” от 24-а авиационна база Крумово, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, служители на горското стопанство от “Южно Централно държавно предприятие”, доброволци и хора от селото.

10 цистерни с вода на пловдивските общински предприятия “Чистота” и “Градини и паркове” също се включиха в потушаването на пожарите в Старосел и Кръстевич, като осигуриха 76 тона вода за гасене на огнената стихия. Цистерните бяха разпределяни на съответните места по разпореждане на Пожарната.

“Оказаната помощ е просто безценна. Тази вода беше много необходима за гасенето на пожарите, тъй като водоизточникът в Кръстевич е почти пресъхнал”, коментира директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Георги Мангараков. По думите му обстановката тази сутрин е спокойна, но продължава да се следи. Цистерни на “Чистота” и “Градини и паркове” и днес остават на дежурство в двете села.

Вече няма ограничения по пътя за Панагюрище.

Снимка: БТА

Армията се включи в гасенето на пожарите в три области

Три модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на големи горски пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив днес, съобщиха от Министерството на отбраната.

От 03.40 часа тази нощ 20 военнослужещи с 4 автомобила /един от тях специализиран/ от 31-ви механизиран батальон в Хасково участват в погасяването на пожар в Източните Родопи край село Свирачи, Община Ивайловград.

От 05.25 часа сутринта 36 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване – Благоевград действат по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.

От 07.00 часа 26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-ва механизирана бригада Карлово участват в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел.

Модулите за гасене на пожари работят в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на огъня и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар