Огнищата на птичи грип у нас вече са 15! Опасност и за хората!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

15 станаха огнищата на инфлуенца по птиците в страната, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От 16 декември досега са констатирани 14 места с птичи грип, поразил домашните пернати – 7 в Пловдив, 4 във Видин и по едно във Враца, София-област и Монтана. В Ямбол са намерени две мъртви диви чапли, предаде бТВ.

В Пловдивско са предприети мерки срещу ограничаване на заразата със съдействието на органите на МВР и ДАНС. Въведен е контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на птичи грип.

Ще бъдат умъртвени всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус от 1 км около заразените ферми.

Всички хора, които имат контакт с болни птици, трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар, препоръчват от БАБХ.

Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави – в грипно или предгрипно състояние, поради възможност от комбинация с вируса на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве, посочват от агенцията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар