Огнян Минчев: За да получиш нещо от Русия, трябва да я притиснеш много здраво – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Демократичната политика на Запада проявява спрямо Русия подход, свързан със спецификата на либерално-прогресисткото политическо мислене. Според това мислене светът върви от миналото и лошото към бъдещето и доброто. От тази гледна точка, когато направим компромис и дадем на някого нещо, очакваме той да се превърне в наш съюзник. Но историята показва, че Русия работи точно по обратния начин. Ако искаш да получиш нещо от Русия, трябва да я притиснеш много здраво, за да няма друг изход. Ако правиш компромиси, Русия те възприема за слаб и тя става все по-експанзивна“.

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.И допълни, че в международните отношения има реалистко крило, което смята, че ако притиснем Русия до стената, тя ще започне да проектира по-активно силата си, а това може да застраши мира за всички нас: 


„Заради това, смятат те, нека да приемем, че Русия има право на своя сфера на влияние, на свои интереси, на своя проекция на сила върху малките страни около нея“.

В предаването „Събота 150“ доц. Минчев допълни, че смисълът на руската империя е експанзията: 

„Това е неуседнала структура. Базирана е върху завладяването на територии и изчерпване на ресурсите им, а след това – продължаване нататък. Никога нищо не е достатъчно за Русия. Колкото повече ѝ позволиш, толкова повече тя заграбва. Проблемът е, че на Запад, където има различни гледни точки по отношение на света и на Русия, има информирани и неинформирани“.

Според него тезата на реализма – че е по-добре да се жертват частично интересите на Украйна, не е реалистична от гледна точка на интересите на Запада:

„Жертва на интересите на Украйна би означавало изпращане на сигнал към Русия, че нейната експанзия към границите на бившата съветска империя може да продължи. Това е в пряк ущърб на Запада. Но отстояване на независимостта на Украйна ще изпрати сигнал към Русия, че тя не може да си позволи да направи това“.

По думите на политолога опитите на руската империя да се възстанови са карикатура.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар